SAFETY FIRST

Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.

 

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) και έδειξε επίσης ότι η χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με τη χρήση ζώνης εμπρός. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 1.172 ενήλικες που ρωτήθηκαν το 2016, το 72% απάντησε πως φορά ζώνη στα πίσω καθίσματα, τη στιγμή που στα εμπρός καθίσματα η χρήση ζώνης φτάνει στο 91%. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση που προκύπτει με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2015, όταν η χρήση ζώνης πίσω έφτανε το 75%, ενώ μπροστά ήταν 89%. Δηλαδή, όσοι επιβάτες κάθονται εμπρός έχουν αυξήσει το ποσοστό χρήσης ζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα πίσω καθίσματα, έχει μειωθεί. 

Όσον αφορά στην ηλικιακή τους διασπορά, τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών φορούν ζώνη πίσω κατά 73%, ενώ οι άνθρωποι ηλικίας 35-54 ετών χρησιμοποιούν τη ζώνη σε ποσοστό 66% και  οι ενήλικες ηλικίας άνω των 55 ετών φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, σε ποσοστό 76%. Ακόμη, οι γυναίκες χρησιμοποιούν την πίσω ζώνη περισσότερο από τους άντρες, τη στιγμή που όσοι είχαν τελειώσει κολέγιο ήταν πιο πιθανό να φορούν ζώνη από εκείνους που είχαν ολοκληρώσει εκπαίδευση χαμηλότερης βαθμίδας.Το ενδιαφέρον γεγονός της συγκεκριμένης έρευνας, είναι πως το ερώτημα τίθεται για τα εμπρός ή πίσω καθίσματα ξεχωριστά, καθώς μέχρι πρότινος οι έρευνες γίνονται με βάση τη χρήση ζώνης γενικά και όχι εξειδικευμένα, ανάλογα με το σημείο που κάθεται ο εκάστοτε επιβάτης.

Παράλληλα, 4 στους 5 από όσους ομολόγησαν πως δε φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, δήλωσαν πως δεν το πράττουν κατά τη χρήση ταξί ή για μικρές αποστάσεις. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν για ακόμη μια φορά πως το ευρύ κοινό θεωρεί πως η χρήση ζώνης είναι σαφώς πιο απαραίτητη εμπρός από ότι πίσω, άποψη που όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη, είναι λάθος, αφού σε περίπτωση ατυχήματος αυτή η απόφαση δε στοιχίζει μόνο στο ίδιο το άτομο που δε φορά ζώνη, αλλά και στους συνεπιβάτες του.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές, περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στις Η.Π.Α., δεν ήταν δεμένοι. Κατά τη διάρκεια του 2015, έρευνα της National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) έδειξε πως χάρη στη χρήση της ζώνης σώθηκαν 13.941 ζωές, ενώ 2.800 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν τα θύματα φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Τέλος, όσον αφορά στους οδηγούς και συνοδηγούς, η χρήση ζώνης μειώνει κατά 60% την πιθανότητα θανατηφόρου τραυματισμού σε ένα pick-up, SUV ή φορτηγάκι και κατά 45% σε ένα αυτοκίνητο. 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Όταν διαβάζουμε ή στέλνουμε SMS, κινούμαστε στα τυφλά για 123 μέτρα
Η φράση του τίτλου και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία. ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)

S5 Box