SAFETY FIRST

... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια.


Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιοποίησε μία λίστα με 19 προηγμένα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, που πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά με βάση τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα ανανεωθούν την επόμενη χρονιά.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC), Οργανισμός με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, τοποθετήθηκε επί του θέματος και, παρά το γεγονός ότι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντούτοις εντόπισε και σημεία όπου υπάρχουν κενά, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ETSC, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, με αποτέλεσμα τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες σήμερα να γίνουν υποχρεωτικές αρκετό καιρό πιο μετά.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, 26.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ετήσια βάση, ενώ επιπλέον 135.000 άνθρωποι παθαίνουν τραυματισμούς τέτοιας έκτασης, που αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα. Αν και η μείωση των θανάτων στους δρόμους έχει υπάρξει εκτενής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται εκ νέου αύξηση των ατυχημάτων σε κάποιες χώρες. Αυτό πρέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, να οδηγήσει σε άμεση βελτίωση των προδιαγραφών ασφαλείας των αυτοκινήτων με στόχο τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών, όμως οι Νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αλλάξει από το 2009 και έπειτα.

Το ETSC βλέπει ιδιαίτερα θετικά τη χρήση 3 συστημάτων ασφαλείας, τονίζοντας βέβαια πως η υποχρεωτική εισαγωγή τους στα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Το πρώτο είναι το Automated Emergency Braking (Σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος), το οποίο μειώνει την ταχύτητα ή ακόμη και ακινητοποιεί το αυτοκίνητο αν, εφόσον κινείται με χαμηλή ταχύτητα, ανιχνεύσει αυτοκίνητο, ποδήλατο ή πεζό στο εμπρός μέρος. Το δεύτερο είναι το Intelligent Speed Assistance (Έξυπνη Υποβοήθηση Ταχύτητας), σύστημα που λειτουργεί μέσω ψηφιακών χαρτών και αναγνωρίζει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, δηλώνοντας στον οδηγό την ταχύτητα που πρέπει να έχει ώστε να βρίσκεται εντός νόμιμων ορίων. Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και τα Seat Belt Reminders (Υπενθύμιση για τη χρήση ζώνης), που ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να επεκταθούν σε όλες τις θέσεις επιβατών και όχι μόνο σε οδηγό και συνοδηγό. Άλλωστε, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας συνεχίζει να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους.

Εκτός από τα θετικά όμως, το ETSC θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές σε 3 ακόμη τομείς. Ο πρώτος τομέας που ασκεί κριτική το ETSC αφορά στις συσκευές ανίχνευσης αλκοόλ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντιστάθμισμα στην κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς οι οδηγοί πρέπει να παρέχουν ένα καθαρό τεστ αναπνοής ώστε να μπορούν να εκκινήσουν το αυτοκίνητό τους. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην ευρύτερη χρήση αυτής της τεχνολογίας, είναι η έλλειψη σταθερής θέσης σύνδεσης στα αυτοκίνητα και σύμφωνα με το ETSC, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει την τοποθέτησή τους από τους κατασκευαστές, τους ζητά να παρέχουν συσκευές εγκατάστασης για το μηχανισμό, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες χρήσης, μια προσέγγιση που δε θεωρείται ιδιαίτερα δυναμική. Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι αφορά στο σχεδιασμό του εμπρός μέρους των μικρών φορτηγών, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα για τους πεζούς και η προτεινόμενη προθεσμία έως το 2028 που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για "ευθεία όραση" και η οποία θα επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν "direct vision" (άμεση ορατότητα) στους πεζούς ή τους δικυκλιστές είναι πολύ μακρινή. Τέλος, το ETSC θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ορίσει μια ακόμη δοκιμασία, σχετικά με την προστασία των πεζών κατά τα Crash Tests, που να ελέγχεται ο βαθμός προστασίας του άνω μέρους του ποδιού ενός πεζού σε σχέση με το εμπρός μέρος του καπό ενός αυτοκινήτου.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε σχετικά: "Αυτές οι πολυαναμενόμενες αλλαγές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Οδική Ασφάλεια στην Ευρώπη. Όμως, το να δοθεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες χρονικό περιθώριο 14 ετών για να πραγματοποιήσουν τις προτάσεις αυτές είναι ακατανόητη, ειδικά με βάση την πρόσφατη έλλειψη προόδου στη μείωση των θανάτων. Επίσης, υπάρχει μια τάση ενίσχυση της ανισότητας όσον αφορά στην Οδική Ασφάλεια. Σύμφωνα με τις προτάσεις, όσοι οδηγούν πιο οικονομικά αυτοκίνητα θα πρέπει να περιμένουν σχεδόν μια δεκαετία ώστε τα αυτοκίνητά τους να διαθέτουν τεχνολογίες που βοηθούν στο να σωθούν ζωές, οι οποίες σήμερα διατίθενται σε πιο ακριβά αυτοκίνητα. Επιπλέον, οι αλλαγές που θα βοηθήσουν τους πεζούς και τους δικυκλιστές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα με αυτά τα σχέδια. Η Επιτροπή πρέπει να κοιτάξει ξανά τις απαιτήσεις και προθεσμίες που έχει θέσει, πριν την ψήφισή τους του χρόνου".

Όπως γίνεται αντιληπτό, νέα συζήτηση ξεκινά που ελπίζουμε να οδηγήσει σε γόνιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη και κατά άμεση συνέπεια, στη χώρα μας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)

S5 Box