SAFETY FIRST

Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό το σημαντικό, σε όλον τον κόσμο, ζήτημα.

Θέμα της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας ήταν η ταχύτητα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και τραυματισμοί. Στην αναφορά που ετοίμασε για το Συνέδριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι χώρες που έχουν πετύχει μείωση των θανάτων έχουν επενδύσει σε μια σειρά από ενέργειες.

Αυτές οι ενέργειες είναι δημιουργία ή βελτίωση δρόμων οι οποίοι διαθέτουν χαρακτηριστικά που μειώνουν αλλά και "ηρεμούν" την κίνηση, η θέσπιση ορίων ταχύτητα ανάλογα με τη λειτουργία του κάθε δρόμου, η ύπαρξη στην αγορά αυτοκινήτων με τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολικά και αλόγιστη, ταχύτητα στους δρόμους.

SafetyFirst WHO001

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το θέμα. Όπως αναφέρεται:

• 40-50% των οδηγών ξεπερνούν το όριο ταχύτητας

• Σύμφωνα με τις έρευνες στην υπερβολική ταχύτητα οφείλονται το 1/3 των θανάτων σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και σχεδόν οι μισοί θάνατοι στις χώρες μεσαίων ή χαμηλών εισοδημάτων.

• Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αυτοκινήτου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου για τους πεζούς. Η πιθανότητα θανάτου για τους πεζούς όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χιλιόμετρα/ώρα είναι 20%, η οποία αυξάνεται στο 60% όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με 80 χιλιόμετρα/ώρα.

• Αν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, χρειάζεται 27 μέτρα για να ακινητοποιηθεί. Αν κινείται με 60 χλμ./ώρα, χρειάζεται 36 μέτρα για να ακινητοποιηθεί, ενώ αν κινείται με 80 χλμ./ώρα, χρειάζεται 58 μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

• Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένας πεζός στέκεται στα 36 μέτρα από το αυτοκίνητο, με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα δε θα συμβεί τίποτα, με 60 χλμ./ώρα το αυτοκίνητο θα τον ακουμπήσει, ενώ με 80 χλμ./ώρα, θα τον χτυπήσει έχοντας 62 χλμ./ώρα στο κοντέρ, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο του πεζού.

SafetyFirst WHO002

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές διαπιστώσεις και προτεινόμενες ενέργειες που αφορούν στην ταχύτητα κατά την κίνηση στους δρόμους και φυσικά, αποτελούν μόνο τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια για εκμηδενισμό των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους του πλανήτη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)

S5 Box