SAFETY FIRST

Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών, στους επαρχιακούς δρόμους της Victoria.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του 2017, από τους 155 ανθρώπους που έχασαν τη ζωής τους σε αγροτικούς δρόμους της Victoria πέρυσι, οι 109 εμπλέκονταν σε ατύχημα κατά το οποίο το αυτοκίνητο παρέκκλινε της λωρίδας του. Πιο αναλυτικά, 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω εξόδου του αυτοκινήτου από το δρόμο, ενώ 37 έχασαν τη ζωή τους σε μετωπική σύγκρουση. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι επαρχιακοί δρόμου της Victoria παραμένει από τους πιο επικίνδυνους, καθώς οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του κάποιος εκεί είναι 4 φορές περισσότερες, από να το έχει θανατηφόρο ατύχημα στην πόλη της Victoria.

Για το πλάνο δράσεων (Towards Zero Action Plan) έχουν δαπανηθεί 1,1 δις δολάρια. Από αυτά, τα 340 εκατομμύρια έχουν διατεθεί για βελτίωση των υποδομών στους πιο επικίνδυνους αγροτικούς δρόμους της Victoria, ενώ ταυτόχρονα έχουν τοποθετηθεί μπαριέρες ασφαλείας συνολικού μήκους 2000 χιλιομέτρων, που έχει υπολογιστεί ότι μειώνουν τις εξόδους από το δρόμο και τις μετωπικές συγκρούσεις κατά 85%. Να σημειωθεί, πως όποιος επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, θα δει πως το 1970 οι θάνατοι στη Victoria από τροχαία ατυχήματα ήταν 1061, ενώ το 2016 ήταν 291. Φυσικά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού ο στόχος είναι το συντομότερο δυνατό, να μηδενιστούν.

Οι δράσεις του συγκεκριμένου οργανισμού, ο οποίος έχει τοπική εμβέλεια και δεν αφορά όλη την Αυστραλία, αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα και για την ελληνική περιφέρεια, όπου δυστυχώς τα θύματα από τροχαία ατυχήματα είναι πολλά. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση όλων σχετικά με το φλέγον θέμα της οδικής ασφάλεια πρέπει να είναι διαρκής και να μην περιορίζεται σε μεμονωμένες δράσεις και πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς, ως επί το πλείστον, φορείς. Τα παραδείγματα από το εξωτερικό υπάρχουν, ας τα αξιοποιήσουμε...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)

S5 Box