SAFETY FIRST

Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, όπως θα ήταν λογικό να σκεφτεί κάποιος, τη μείωση των θανάτων από τροχαία.

Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το λόγο, πολλοί υποστηρίζουν πως η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε σε αρκετές περιπτώσεις, να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων. Μια τέτοια κίνηση έγινε, αλλά ταυτόχρονα δεν έγινε, στην Ολλανδία.

Πώς έφτασαν όμως οι Ολλανδοί σε αυτή την απόφαση; Ένα Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε πως οι περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης, παραβιάζουν τα όρια που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την προστασία των φυσικών αποθεμάτων σε αμμωνία και νιτρικό οξύ. Έτσι, ο πρωθυπουργός της χώρας, Mark Rutte, αναγκάστηκε να λάβει ένα κακό, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, μέτρο, το οποίο όμως ήταν αναγκαίο ώστε να μην χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους. Η περιβαλλοντική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ολλανδία, αφορά ποικίλους τομείς όπως οι κατασκευές και γενικά, οτιδήποτε περιλαμβάνει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το μέτρο της μείωσης του ανώτατου ορίου ταχύτητας από 130 χλμ./ώρα -που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης- σε 100 χλμ./ώρα, θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 και θα αφορά στις ώρες της ημέρας, δηλαδή από τις 06:00 έως τις 19:00. Από τις 19:00 έως τις 06:00, θα ισχύει κανονικά το ανώτατο όριο των 130 χλμ./ώρα. Ο λόγος είναι πως εκείνες οι ώρες περιλαμβάνουν την περισσότερη κίνηση, οπότε από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα θα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες, θεωρητικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα μειωθεί.

Καθώς η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, η μείωση των ορίων, σε λογικά πλαίσια, πιθανώς να έχει κάποιο νόημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το όριο επιστρέφει στα 130 χλμ./ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν και συμβαίνει αριθμός ατυχημάτων που αγγίζει το 40% των συνολικών, δημιουργεί ερωτηματικά.

Και κυρίως, πιστοποιεί πως ακόμη και σήμερα οι αρχές αντιμετωπίζουν με αμηχανία το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, ενώ σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, λαμβάνουν μέτρα που συμπτωματικά και όχι επί σκοπού, σχετίζονται με τον τομέα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)

S5 Box