SAFETY FIRST

Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας εντός του Παρισιού από τα 50 στα 30 χλμ./ώρα, έχει διττό σκοπός.

Από τη μία, αφορά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσω της μείωσης ατυχημάτων, αφού θυμίζουμε πως η υπερβολική ταχύτητα και ιδιαίτερα, σε περιοχές κοντά στον τόπο κατοικίας μας, παραμένει πρωτεύων παράγοντας για θανατηφόρα ή με σοβαρούς τραυματισμούς, τροχαία ατυχήματα.

Από την άλλη, αυτό θα βοηθήσει και στη μείωση της ρύπανσης, τόσο λόγω των μειωμένων θορύβων όσο και εξαιτίας της μικρότερης εκπομπής καυσαερίων.Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα, ισχύει ήδη στο 60% των οδών που βρίσκονται στο Παρίσι.

Ταυτόχρονα, αρκετές λεωφόροι διαθέτουν πλέον μόνο μία λωρίδα ή έχουν πεζοδρομηθεί.

Σε αυτό το όριο δεν εντάσσεται ο περιφερειακός δρόμος του Παρισιού, όπου η ανώτατη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι 70 χλμ./ώρα.

Οι παραπάνω ενέργειες, εντάσσονται στο σύνολο των προσπαθειών του Δήμου Παρισιού για "μείωση του χώρου που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα σε δημόσιες υποδομές", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήμαρχος της Πόλης του Φωτός, Αν Χινταλγκό.

Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα δεν ισχύει μόνο στο Παρίσι, αλλά σε 200 πόλεις της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων οι Λιλ, Γκρενόμπλ και σύντομα, η Λυών.

Η τάση μείωσης των ορίων ταχύτητας σε αστικό περιβάλλον είναι παγκόσμια, αφού πολλές ακόμη πόλεις σε Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Καναδά και αλλού, έχουν προχωρήσει στο εν λόγω μέτρο.

Ταυτόχρονα, το Λονδίνο έχει χαμηλώσει το όριο ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, δηλαδή στα 32 χλμ./ώρα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box