SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα.

Η τάση μείωσης των ορίων ταχύτητας εντός πόλεων (που συνήθως είναι 50 χλμ./ώρα) δεν προέκυψε τυχαία, αφού οι έρευνες έχουν δείξει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων γίνονται σε σημεία κοντά στον τόπο κατοικίας μας. Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων κατοικεί σε πόλεις, είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι εκεί, συμβαίνουν και τα περισσότερα θανατηφόρα, ή με σοβαρούς τραυματισμούς, τροχαία ατυχήματα.

Η αρχή είχε γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν στο Ελσίνκι δημιουργήθηκαν ζώνες όπου το ανώτατο όριο ταχύτητας ήταν 30 χλμ./ώρα. Σήμερα, αυτό το όριο υπάρχει σε όλη την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ενώ το παράδειγμα ακολούθησαν το Όσλο στη Νορβηγία, το Μόναχο στη Γερμανία και οι γαλλικές πόλεις Lilles, Nantes και Grenoble. Ακόμη, αυτή η κίνηση επέφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα και εκτός Ευρώπης, αφού συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά, σημειώθηκε μείωση των σοβαρών ή θανατηφόρων τραυματισμών από τροχαία κατά 66%, όταν το όριο ταχύτητας μειώθηκε από 40 σε 30 χλμ./ώρα, το 2015.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως τα 30 χλμ./ώρα ορίζονται ως όριο ταχύτητας σε ολόκληρο το Παρίσι, αφού μέχρι πρότινος αυτά τα όρια υπήρχαν σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Ακόμη μια πρωτεύουσα χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο, θα έχουν ως όριο ταχύτητας στην πλειονότητα των οδών τους, τα 30 χλμ./ώρα, ενώ αντίστοιχες κινήσεις μελετώνται και στη γειτονική Ολλανδία.

Επιπλέον, σημαντική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει μια νομοθετική διαδικασία, ώστε να προκύψει ρύθμιση βάσει της οποίας το ανώτατο όριο ταχύτητας εντός πόλεων θα περιοριστεί στα 30 χλμ./ώρα. Ήδη, το Μπιλμπάο θα γίνει η πρώτη πόλη με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, που προχωρά στο συγκεκριμένο μέτρο.

Εκτός από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στόχος της μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, είναι και η πτώση της εκπομπής ρύπων, ενώ θα παράλληλα οι πόλεις θα καταστούν πιο φιλικές για πεζούς ή ποδηλάτες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)

S5 Box