SAFETY FIRST

Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 209 του επιστημονικού περιοδικού "Ecological Economics", φέρνει μια οικονομική διάσταση στο σκέλος της επιβολής ανώτατων ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας. Η συγκεκριμένη δημοσίευση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, αν σκεφτούμε πως οι Autobahns της χώρας είναι φημισμένες για την μη ύπαρξη ανώτατων ορίων ταχύτητας.

Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο των Stefan Gössling, Jessica Kee, Todd Litman και Andreas Humpe, η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας σε όσα σημεία των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων δεν έχουν ήδη, θα μπορούσε να επιφέρει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης, αυξάνοντας παράλληλα τα ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμία του γερμανικού Κράτους.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε πως σε κάθε περίπτωση, οι αυτοκινητόδρομοι όλης της Ευρώπης συνεχίζουν να θεωρούνται τα πιο ασφαλή σημεία των οδικών δικτύων, αφού παρά τις αυξημένες ταχύτητες, τα θύματα τροχαίων παραμένουν λιγότερα σε σύγκριση με εκείνα σε αστικούς ή επαρχιακούς δρόμους.

Για του λόγου το αληθές, τα θανατηφόρα τροχαία σε αυτοκινητόδρομους αποτελούν λιγότερο από 10% των συνολικών θανάτων. Ακόμη και έτσι, κατά την δεκαετία 2004-2013, όταν οι αυτοκινητόδρομοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν σε μήκος κατά περίπου 25%, ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε κατά 49%.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό στη Γερμανία, όπου έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), έδειξε πως ο κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους σε Μεγάλη Βρετανία ή Δανία.

Επιστρέφοντας στο οικονομικό μέρος ενός πιθανού ορισμού ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ./ώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν αλλά κυρίως, τα έσοδα για το γερμανικό κράτος θα φτάσουν τουλάχιστον στα 950 εκατομμύρια ευρώ.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, καθώς και την πολιτική βούληση της Γερμανίας για μείωση της εκπομπής ρύπων, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει αμοιβαία οφέλη, οπότε θα είχε και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δείχνει πως η θεσμοθέτηση της ταχύτητας 130 χλμ./ώρα ως ανώτατο όριο σε αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας είναι, για όλους τους παραπάνω λόγους, πιθανή. Στην "περιρρέουσα ατμόσφαιρα" εντάσσονται οι μεγαλύτερες ενώσεις για το αυτοκίνητο στην χώρα, ADAC και ACE, όπως και ο οργανισμός DVR, μέλος του ETSC, αφού άπαντες υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Florian Schmetz

Περισσότερα Safety First

Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)

S5 Box