SAFETY FIRST

Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά της Τροχαίας αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα το 2018. Αν και σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζεται μείωση, το ποσοστό της δεν είναι αρκετό ώστε να θεωρείται επιτυχία.

Η καταγραφή των αιτίων για τα 655 θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2018, είναι διαφωτιστική. Η μάχη για την "κορυφή" αυτής της άσχημης λίστας, δόθηκε ανάμεσα στην απόσπαση προσοχής και σε ατυχήματα που σχετίζονται με πεζούς. Στην πρώτη περίπτωση είχαμε 56 θανατηφόρα ατυχήματα (9% των συνολικών θανατηφόρων) ενώ στη δεύτερη, είχαμε 55 (8% των συνολικών θανατηφόρων).

Από εκεί και έπειτα, 32 θανατηφόρα (5%) αφορούν σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, ενώ 24 (4%) σε παραβίαση προτεραιότητας. Τα 23 θανατηφόρα (3%) οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα και τα 11 σε παραβίαση κόκκινου φαναριού (2%). Σε 9 περιπτώσεις (1%) είχαμε αντικανονικό προσπέρασμα, ενώ όπως πάντα τα "λοιπά αίτια" -που αφορούν σε πλειάδα λαθών οδικής συμπεριφοράς όπως οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ,- πρωταγωνιστούν έχοντας συγκεντρώσει το 68% (445 θανατηφόρα).

Σε σύγκριση με το 2017, υπάρχει σαφής μείωση περιστατικών της υπερβολικής ταχύτητας, με τα θανατηφόρα από αυτή την αιτία είναι 23, έναντι 60. Τα θανατηφόρα που σχετίζονται με πεζούς παρουσιάζουν επίσης μείωση (55 έναντι 80), ενώ η απόσπαση προσοχής παρουσιάζει μείωση μικρότερης έκτασης (56 έναντι 69). Υπενθυμίζουμε, πως το 2018 καταγράφηκαν 24 θανατηφόρα ατυχήματα λιγότερα από το 2017 (655 έναντι 679).

Όσον αφορά στα είδη θανατηφόρων, 224 από τα 655 αφορούν σε σύγκρουση. Στα 192 υπήρχε εκτροπή, δηλαδή έξοδος από το δρόμο. Τα 155 αφορούν σε ατύχημα με πεζό, ενώ σε 62 περιπτώσεις είχαμε πρόσκρουση.

Τέλος, 22 θανατηφόρα ατυχήματα συνέβησαν μετά από ανατροπή, δηλαδή τουμπάρισμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

SafetyFirst Accidents2018 Thanatifora

Περισσότερα Safety First

1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Στην Πολωνία το διεθνές βραβείο Οδικής Ασφάλειας 2023
Η Πολωνία πέτυχε μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 47% σε μια δεκαετία, επίδοση που δεν πέρασε απαρατήρητη στην Ευρώπη και της απέφερε το διεθνές βραβείο PIN. ...(περισσότερα)
Λακκούβες δεν έχουν μόνο οι ελληνικοί δρόμοι
Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)

S5 Box