SAFETY FIRST

Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στατιστικά των θανατηφόρων τροχαίων στις 27 χώρες που την απαρτίζουν για το 2021.

Σύμφωνα με αυτά, 19.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του 2021, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 5% (1.000 θάνατοι) σε σύγκριση με το 2020, αλλά συνιστά μείωση 13% (σχεδόν 3.000 θάνατοι) σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Όπως τονίζεται και στην αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στατιστικά δεδομένα επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία και τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην εκάστοτε χώρα το 2020. Άλλωστε, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα εκείνη τη χρονιά είχαν μειωθεί κατά 17% σε σύγκριση με το 2019.

Όσον αφορά στα στατιστικά δεδομένα του 2021, η γενική εικόνα δεν παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με το 2020. Οι δρόμοι της Σουηδίας είναι οι πιο ασφαλείς, καθώς η σκανδιναβική χώρα πέτυχε την καλύτερη καταγεγραμμένη της επίδοση, με 18 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην αντίπερα όχθη, η Ρουμανία κρατάει την χειρότερη πρωτιά, με 93 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Με 57 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 44 θανάτων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2021 αποτέλεσε χρονιά ιστορικού χαμηλού σε θανάτους για την Κύπρο και ακόμη 8 χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία).

Σε άξονα διετίας, χώρες όπως Δανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Πολωνία και Λιθουανία παρουσίασαν μείωση των θανάτων κατά περισσότερο από 20%, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση σε Λετονία, Σλοβενία και Φινλανδία.

Συγκρίνοντας με το 2019, η χώρα μας έχει παρουσιάσει μείωση κατά 12% (57 από 64), η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αντιπαραθέσουμε τα θύματα του 2021 με τον μέσο όρο της τριετίας 2017-2019, που φτάνει στο 14%.

Από εκεί και έπειτα, το 52% των απωλειών από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβη σε αγροτικές οδούς, το 40% σε αστικές περιοχές και το 8% σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Το 43% των θυμάτων ήταν οδηγοί ή επιβάτες αυτοκινήτων, το 20% πεζοί, το 18% μοτοσικλετιστές ή μοτοποδηλάτες και το 10% ποδηλάτες.

Βέβαια, αυτό αλλάζει στις αστικές περιοχές, όπου τα περισσότερα θύματα είναι πεζοί (37%), ενώ ακολουθούν οι μοτοσικλετιστές-μοτοποδηλάτες (18%) και οι ποδηλάτες (14%), γεγονός που δείχνει πως το 69% των θανάτων εντός πόλης, αφορά στους λεγόμενους "ευάλωτους χρήστες".

Αναλύοντας τα θανατηφόρα τροχαία από τη σκοπιά των φύλων, 77% των θυμάτων ήταν άντρες, ενώ από πλευράς ηλικίας, οι περισσότεροι νεκροί ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών (28%).

Παρόλα αυτά, οι νέοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαία, αφού το ποσοστό των θανάτων για ηλικίες 18-24 ετών είναι 12% μεν, αναλογεί όμως μόνο στο 7% της Γηραιάς (κυριολεκτικά) ηπείρου.

Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα αποτελέσματα αυτά χαρακτηρίζονται ως "προκαταρκτικά", καθώς τα τελικά θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ωστόσο, οι όποιες διαφορές δεν αναμένεται να επιδράσουν δραστικά στη συνολική εικόνα, αλλά απλώς να διαφοροποιήσουν ορισμένους αριθμούς.

"Καθώς τα επίπεδα κυκλοφορίας επιστρέφουν στην κανονικότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε σε αριθμό θανάτων προ πανδημίας στους δρόμους μας", δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean. "Σε επίπεδο ΕΕ θα προσπαθήσουμε μέσω διαδικασιών χρηματοδότησης, νομοθεσίας και προβολής να συμβάλουμε στην υλοποίηση του "ασφαλούς συστήματος" με ασφαλέστερες υποδομές, ασφαλέστερα οχήματα, ασφαλέστερη χρήση των δρόμων και καλύτερη φροντίδα μετά το ατύχημα.

"Αλλά αυτό αποτελεί κοινή ευθύνη με τα κράτη μέλη, τον κλάδο και τους χρήστες των δρόμων. Κάθε θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στους δρόμους μας μπορεί να αποφευχθεί".

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έως το 2030, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα να έχουν μειωθεί στο μισό, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία έχει επιτευχθεί μείωση κατά 36%.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)

S5 Box