SAFETY FIRST

Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, είναι επίσης άντρες.

 

Τα προαναφερθέντα στατιστικά δεδομένα του 2014 από την έρευνα του φορέα ETSC, είχαν δείξει πως το 76% των θυμάτων στους δρόμους ήταν άντρες, ενώ οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το σαφώς μικρότερο, 24% των θυμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 51% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γυναίκες, δείχνει πως οι άντρες ρισκάρουν σαφώς περισσότερο πίσω από το τιμόνι, με μια σειρά από παραβατικές πράξεις στις οποίες εντάσσεται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Για να αναλύσουμε περαιτέρω αυτόν τον αριθμό, οι άντρες που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 95 ανά ένα εκατομμύριο, ενώ οι γυναίκες είναι 28 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Επιστρέφοντας στη νέα έρευνα που διενεργήθηκε στο Βέλγιο και παρουσιάστηκε από το ETSC, πέραν του γεγονότος ότι από όσους συνελήφθησαν να οδηγούν μεθυσμένοι, το 83% ήταν άντρες, σημειώνεται πως από όσους έχουν συλληφθεί να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, οι άντρες φτάνουν το 94%.
Όπως προκύπτει, αν όλοι οδηγούσαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους όπως οι γυναίκες, με τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να έχει αυτό, τα θύματα από τροχαία θα ήταν λιγότερα κατά 20%, δηλαδή ένας στους 5 συνανθρώπους μας δε θα έχανε τη ζωή του. Βέβαια, μπορεί να είναι δεδομένο ότι οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο κατά την οδήγηση, ωστόσο εκτίθενται και περισσότερο στους δρόμους, καθώς οδηγούν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες. Διότι κάθε νόμισμα, έχει δύο όψεις...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)

S5 Box