SAFETY FIRST

Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση.

Η υπνηλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων παγκοσμίως και η Αυστραλία, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Για αυτό το λόγο, ο Οργανισμός Transport Accident Commission (TAC) στη Βικτώρια της Αυστραλίας, που έχει ως σκοπό την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας και την υποστήριξη τραυματιών από τροχαία, προχώρησε σε μια σχετική δράση.

Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές (στην Αυστραλία η αλλαγή του χρόνου συμβαίνει σε καλοκαιρινή περίοδο), ο TAC σε συνεργασία με την VICSES (Victoria State Emergency State), δημιούργησαν σημεία ξεκούρασης σε όλη την περιοχή της Βικτώρια, ώστε να ενθαρρύνουν τους οδηγούς και αναβάτες να σταματούν συχνότερα κατά το ταξίδι τους.

Με βάση τα στατιστικά στην Βικτώρια, η οδήγηση υπό υπνηλία αποτελεί βασικό παράγοντα στο 16-20% των τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες όποιος παραμένει χωρίς ύπνο για 17 ώρες, εξασθενεί αντίστοιχα με κάποιον που έχει συγκέντρωση αλκοόλ 0,05 στο αίμα του.

Ορισμένα από τα "συμπτώματα" της υπνηλίας κατά την οδήγηση είναι το κλείσιμο των ματιών και η νύστα, η δυσκολία ενός οδηγού να θυμηθεί τα τελευταία χιλιόμετρα που διένυσε, η αδυναμία παρακολούθησης της αλλαγής στα χρώματα των φαναριών, της ανίχνευσης των εξόδων από μια οδό, καθώς και η μη διατήρηση σταθερής ταχύτητας ή δυσκολία διατήρησης εντός της λωρίδας.

Ο βασικός τρόπος να καταπολεμηθεί αυτό είναι η ξεκούραση μέσω του ύπνου. Καταρχάς, πριν από ένα ταξίδι πρέπει ο οδηγός να έχει κοιμηθεί αρκετά, ώστε να ην αισθάνεται κουρασμένος.

Επίσης, καλό είναι οι οδηγοί να μην ταξιδεύουν σε ώρες που ο οργανισμός τους έχει συνηθίσει να κοιμούνται, καθώς και να μην οδηγούν περισσότερες από 10 ώρες ανά ημέρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχουν παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ενδείκνυται ένας σύντομος ύπνος (powernap) διάρκειας 15 λεπτών, σε περίπτωση που ο οδηγός αισθάνεται υπνηλία.

Το δίκτυο σημείων "TAC Pause Stop" που ορίστηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Βικτώρια στην Αυστραλία, είχε επιλεχθεί σε συγκεκριμένες τοποθεσίες οι οποίες εξυπηρετούσαν το διάλειμμα για αρκετές πιθανές διαδρομές.

Μεταξύ αυτών, υπήρχαν ειδικές ξαπλώστρες για ύπνο σύντομης διάρκειας, παιχνίδια για να διατηρούνται τα παιδιά απασχολημένα και φυσικά, καφές.

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, ούτε αποτελεσματικότητα, αν οι ίδιοι οι οδηγοί δεν αντιληφθούν πως η ζωή η δική τους και των οικογενειών τους, είναι ότι πιο σημαντικό και κατά συνέπεια, η υπνηλία κατά την οδήγηση εν προκειμένω, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ωστόσο, ενέργειες όπως η παραπάνω βοηθούν στην πιο σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών αλλά και των συνεπιβατών τους, αναφορικά με ζητήματα τόσο ζωτικής σημασίας, όπως τα τροχαία ατυχήματα και η ανάγκη βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση των εφήβων που κινούνται στο δρόμο χωρίς ασφάλιση
Ο αριθμός των νέων που χρησιμοποιούν ανασφάλιστα οχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει διαρκή αύξηση, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στα ηλεκτρικά scooters. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)

S5 Box