SAFETY FIRST

Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως.

 

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) αποφασίστηκε μια σειρά βημάτων, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν με ικανοποίηση τους παγκόσμιους στόχους για την Οδική Ασφάλεια. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με τους 5 βασικούς πυλώνες του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης (Global Plan for the Decade of Action) όπως η διαχείριση της Οδικής Ασφάλειας, η δημιουργία πιο ασφαλών δρόμων και οχημάτων, η εκπαίδευση όλων των χρηστών του δρόμου καθώς και η ανταπόκριση από τις Αρχές σε περίπτωση ατυχήματος. Περαιτέρω, παρέχεται στις χώρες ένα πλαίσιο εντός του οποίου αυτές καλούνται να διαμορφώσουν τις δραστηριότητες Οδικής Ασφάλειας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα επιπλέον νέο αφορά στη θέσπιση ενός " UN Road Safety Trust Fund", δηλαδή κεφαλαίου που θα δοθεί στις μεσαίες ή χαμηλού εισοδήματος χώρες, ώστε να αναπτύξουν προγράμματα σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. 

Ακόμη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεχίσει την σύνταξη παγκόσμιων αναφορών για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο την σωστή παρακολούθηση της προόδου στον τομέα. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας εντάσσονται μελλοντικές ενέργειες όχι μόνο αναφορικά με την κινητικότητα καθαυτή, αλλά και σχετικά με τον σχεδιασμό των πόλεων. Οι κυβερνήσεις και συνολικά τα Κράτη-Μέλη καλούνται να αναπτύξουν αποτελεσματικές πολιτικές και νόμους για την Οδική Ασφάλεια και να συμμετέχουν ενεργά στην ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων, με σειρά ενεργειών.  

Όλα τα παραπάνω, πυροδοτούν για ακόμη μια φορά τη συζήτηση γύρω από την Οδική Ασφάλεια, καθώς οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται κάθε χρόνο στους δρόμους του πλανήτη, τη στιγμή που τα τροχαία παραμένουν ο Νο.1 παράγοντας θανάτου των ανθρώπων ηλικίας 15-29 ετών παγκοσμίως. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2020 στο μισό σε σύγκριση με τη δεκαετία έως το 2010, δε θα επιτευχθεί, οπότε είναι φανερό πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε σε αυτό το κομμάτι. Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Οι άντρες ρισκάρουν περισσότερο από τις γυναίκες στο δρόμο
Έρευνα του 2011 είχε δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άντρες, τη στιγμή που πρόσφατα δεδομένα από το Βέλγιο, δείχνουν πως το 83% όσων οδηγούν υπό την επήρεια...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)

S5 Box