SAFETY FIRST

Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές.

Είναι γνωστό πως η Ford δίνει έμφαση στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών της τεχνολογίας γεωεντοπισμού (geofencing), η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης μείωσης ταχύτητας ενός οχήματος, σε γεωγραφικά εντοπισμένες ζώνες κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα.

Ο γεωεντοπισμός είναι ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο, που δυνητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν είναι εμφανώς τοποθετημένες, σε σημεία εντός πόλεων όπου απαιτείται κίνηση με περιορισμένη ταχύτητα όπως σχολεία, νοσοκομεία ή εμπορικά κέντρα.

Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control, μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς-επιβάτες οχημάτων, καθώς και πεζούς.

Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Ford, "θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων".

SF Geofencing01

Ο παράγοντας "Ταχύτητα"

Είναι γνωστό πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι πεζών και δικυκλιστών αφορούν μέχρι και το 29% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η δημιουργία ζωνών κίνησης με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα, που έχει αναπτυχθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του πλανήτη, θεωρείται εκ των βασικών μέτρων για μείωση της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα σε αστικές περιοχές.

Είναι προφανές, πως όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο μειώνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. παιδί που διασχίζει απρόσεκτα το δρόμο), ενώ και οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Για να μειωθεί η πιθανότητα -και δυνατότητα- κίνησης με υπερβολική ταχύτητα, η Ford εφοδιάζει τα αυτοκίνητά της με αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως τα Intelligent Speed Assist, Adaptive Cruise Control και Stop&Go.

Στα παραπάνω δοκιμάζεται να προστεθεί το Geofencing Speed Limit Control, που θεωρείται πιο ευέλικτο, έχοντας δυνατότητα να χρησιμοποιείται τόσο σε επιβατικά, όσο και σε επαγγελματικά οχήματα.

SF Geofencing03

Η λειτουργία του Geofencing

Το Geofencing Speed Limit Control είναι προϊόν συνεργασίας των ομάδων μηχανικών της Ford στο Palo Alto των ΗΠΑ και το Aachen της Γερμανίας.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται η διασύνδεση του εκάστοτε οχήματος με το σύστημα γεωεντοπισμού (Geofencing), για ανίχνευση και ανταλλαγή δεδομένων μέσω GPS.

Μόλις διαπιστωθεί ένα νέο όριο ταχύτητας, αυτό αναβοσβήνει μέσω σχετικής ένδειξης στο ταμπλό, κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα του οχήματος.

Με βάση την περιοχή γεωεντοπισμού, δηλαδή την αρχή και το τέλος της σχετικής σήμανσης, το όχημα μειώνεται-προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του, εντός του ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος ανά πάσα στιγμή, ενώ σε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να υπάρξει δυνατότητα, ώστε οι οδηγοί να δημιουργούν δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού, για ταχύτητες έως και 20 χλμ./ώρα.

Ακόμη, τα όρια ταχύτητας θα μπορούν να οριστούν με δυναμικό τρόπο, έχοντας ως βάση επιμέρους κινδύνους, όπως προσωρινά οδικά έργα, ή αυξημένη κίνηση λόγω ώρα αιχμής.

SF Geofencing04

Επιπλέον, η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να επιφέρει μείωση των οδικών σημάτων που υπάρχουν στους δρόμους, βοηθώντας τόσο στην περιβαλλοντικά αποσυμφόρηση, όσο και στην καλύτερη συγκέντρωση των οδηγών.

Αυτή την περίοδο, η Ford πραγματοποιεί δοκιμές του συστήματος σε επιλεγμένες ζώνες ορίων ταχύτητας 30 ή 50 χλμ./ώρα στην Κολωνία της Γερμανίας.

Η διαδικασία, που πραγματοποιείται με αμιγώς ηλεκτρικά E-Transit, αναμένεται να έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών: Ραγδαία αύξηση θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τα στατιστικά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν μια διαρκώς αυξανόμενη τάση οδήγησης υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών, η οποία έχει επιφέρει και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)

S5 Box