SAFETY FIRST

Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από το δρόμο).

 

Με βάση αυτό το ζήτημα, το γνωστό European Transport Safety Council παρουσίασε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο, σχεδόν 7.300 χρήστες των δρόμων έχασαν τη ζωή τους το 2015 σε συγκρούσεις μεμονωμένων οχημάτων (Single Vehicle Collision - SVC), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί περί τους 100.000 συνανθρώπους μας. Επιπλέον, υπολογίζεται πως περισσότερο από το 60% των θανάτων αυτών συμβαίνει σε αγροτικούς δρόμους, γεγονός που κάνει ακόμη πιο απαραίτητη την σωστή σχεδίαση των δρόμων αλλά και τη σήμανση που αφορά στα κατάλληλα όρια ταχύτητας.

Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα που ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο εμπλοκής σε τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα, οι νέοι οδηγοί ηλικίας 18-24 ετών είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όντας δύο φορές πιθανότερο να εμπλακούν σε θανατηφόρο ατύχημα τέτοιου είδους, από ότι οι οδηγοί ηλικίας 25-49 ετών.
Δυο χώρες με χαμηλά ποσοστά θανάτου από ατυχήματα μεμονωμένων αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών είναι η Ολλανδία και η Δανία, που δεν είναι τυχαίο πως έχουν λάβει μέτρα σε αυτόν τον τομέα. Οι Ολλανδοί έχουν βελτιώσει το οδικό τους δίκτυο, δίνοντας έμφαση στην αφαίρεση εμποδίων που βρίσκονται στα πλαϊνά σημεία του δρόμου, ενώ οι Δανοί έχουν μειώσει το όριο ταχύτητας σε αγροτικούς δρόμους από 100, σε 80 χιλιόμετρα/ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει το 2011 στην Ολλανδία, η απόσπαση προσοχής ήταν η κύρια αιτία των ατυχημάτων SVC, σε ποσοστό 31%, ενώ ακολουθούσαν η υπερβολική ταχύτητα (27%), η κατανάλωση αλκοόλ (19%) και η κούραση (17%). Οι νέοι οδηγοί εμπλέκονται περισσότερο καθώς είτε εξαιτίας απόσπασης προσοχής, προσπαθούσαν με λάθος χειρισμό να αποφύγουν άλλον χρήστη του δρόμου ή αντικείμενο, είτε έκαναν λάθος αξιολόγηση της κίνησης εμπρός τους και εντέλει αναγκάζονταν να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάποια άλλα οχήματα.

Συμπερασματικά με βάση τα παραπάνω, το ETSC κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά, να επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης των ελάχιστων στάνταρντ ασφαλείας για τα νέα αυτοκίνητα, που θα πρέπει όλα να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά συστήματα όπως Intelligent Speed Assistance ή Autonomous Emergency Braking. Επιπλέον, η προτροπή προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά σε πολλές και διαφορετικές ενέργειες όπως αφαίρεση όλων των εμποδίων στις άκρες των δρόμων, διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών για τα αίτια των ατυχημάτων που οδηγούν σε θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς ή αναθεώρηση των κανόνων για την απόκτηση διπλώματος στους νέους οδηγούς.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι ποια από τα παραπάνω θα προχωρήσουν και πόσο σύντομα, καθώς το συγκεκριμένο είναι πρόβλημα που υφίσταται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)

S5 Box