SAFETY FIRST

Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από το δρόμο).

 

Με βάση αυτό το ζήτημα, το γνωστό European Transport Safety Council παρουσίασε ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο, σχεδόν 7.300 χρήστες των δρόμων έχασαν τη ζωή τους το 2015 σε συγκρούσεις μεμονωμένων οχημάτων (Single Vehicle Collision - SVC), ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί περί τους 100.000 συνανθρώπους μας. Επιπλέον, υπολογίζεται πως περισσότερο από το 60% των θανάτων αυτών συμβαίνει σε αγροτικούς δρόμους, γεγονός που κάνει ακόμη πιο απαραίτητη την σωστή σχεδίαση των δρόμων αλλά και τη σήμανση που αφορά στα κατάλληλα όρια ταχύτητας.

Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα που ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο εμπλοκής σε τέτοια θανατηφόρα ατυχήματα, οι νέοι οδηγοί ηλικίας 18-24 ετών είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όντας δύο φορές πιθανότερο να εμπλακούν σε θανατηφόρο ατύχημα τέτοιου είδους, από ότι οι οδηγοί ηλικίας 25-49 ετών.
Δυο χώρες με χαμηλά ποσοστά θανάτου από ατυχήματα μεμονωμένων αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών είναι η Ολλανδία και η Δανία, που δεν είναι τυχαίο πως έχουν λάβει μέτρα σε αυτόν τον τομέα. Οι Ολλανδοί έχουν βελτιώσει το οδικό τους δίκτυο, δίνοντας έμφαση στην αφαίρεση εμποδίων που βρίσκονται στα πλαϊνά σημεία του δρόμου, ενώ οι Δανοί έχουν μειώσει το όριο ταχύτητας σε αγροτικούς δρόμους από 100, σε 80 χιλιόμετρα/ώρα.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει το 2011 στην Ολλανδία, η απόσπαση προσοχής ήταν η κύρια αιτία των ατυχημάτων SVC, σε ποσοστό 31%, ενώ ακολουθούσαν η υπερβολική ταχύτητα (27%), η κατανάλωση αλκοόλ (19%) και η κούραση (17%). Οι νέοι οδηγοί εμπλέκονται περισσότερο καθώς είτε εξαιτίας απόσπασης προσοχής, προσπαθούσαν με λάθος χειρισμό να αποφύγουν άλλον χρήστη του δρόμου ή αντικείμενο, είτε έκαναν λάθος αξιολόγηση της κίνησης εμπρός τους και εντέλει αναγκάζονταν να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάποια άλλα οχήματα.

Συμπερασματικά με βάση τα παραπάνω, το ETSC κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμη μια φορά, να επιταχύνει τη διαδικασία αναθεώρησης των ελάχιστων στάνταρντ ασφαλείας για τα νέα αυτοκίνητα, που θα πρέπει όλα να διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά συστήματα όπως Intelligent Speed Assistance ή Autonomous Emergency Braking. Επιπλέον, η προτροπή προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά σε πολλές και διαφορετικές ενέργειες όπως αφαίρεση όλων των εμποδίων στις άκρες των δρόμων, διεξαγωγή ενδελεχών ερευνών για τα αίτια των ατυχημάτων που οδηγούν σε θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς ή αναθεώρηση των κανόνων για την απόκτηση διπλώματος στους νέους οδηγούς.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι ποια από τα παραπάνω θα προχωρήσουν και πόσο σύντομα, καθώς το συγκεκριμένο είναι πρόβλημα που υφίσταται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Crash test dummy με γυναικεία χαρακτηριστικά και η σημασία του
Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας ANCAP δημιούργησε ανθρώπινα ομοιώματα με γυναικείο σωματότυπο, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συλλογής δεδομένων έπειτα από δοκιμές πρόσκρουσης. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)

S5 Box