SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού Independent που υπογράφεται από την Emma Elsworthy, 2000 οδηγοί απάντησαν σε ερωτήματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη βρετανική Accident Advice Helpline. Το παρκάρισμα σε ένα σημείο που συχνά είναι στενό και μικρό αγχώνει τους περισσότερους οδηγούς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί επιλέγουν να βρεθούν ακόμη και 100 μέτρα πιο μακριά, αρκεί να παρκάρουν σε ένα σημείο με μεγαλύτερη άνεση χώρου.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, περίπου το 1/3 των οδηγών έχει αποτύχει στις εξετάσεις επειδή δεν τα κατάφερε στη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 47% δήλωσε πως έχει φύγει από σημείο που προσπάθησε να παρκάρει, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει σωστά την απαιτούμενη μανούβρα. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, David Carter, "το παράλληλο παρκάρισμα αποτελεί ένα αγκάθι για τους οδηγούς από τη στιγμή της εφεύρεσης του αυτοκινήτου. Όλοι έχουμε αισθανθεί πίεση προσπαθώντας να παρκάρουμε σε ένα στενό σημείο ενός πολυσύχναστου δρόμου, ενώ άλλοι άνθρωποι μας παρακολουθούν."

Επιπλέον, 1 στους 4 ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παρκάρισμα, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και άφησαν κάποιον άλλο να συνεχίσει τη διαδικασία, τη στιγμή που το 15% των ερωτηθέντων αισθάνεται ανησυχία κατά το παρκάρισμα ενώ το 10% αγχώνεται ή αισθάνεται νευρικότητα. Ακόμη, 4 στους 10 οδηγούς αισθάνονται πως οι ελιγμοί παρκαρίσματος είναι το δυσκολότερο κομμάτι της οδήγησης και θα ένιωθαν πολύ μεγαλύτερη άνεση, αν το αυτοκίνητό τους διέθετε κάμερα οπισθοπορείας, δείχνοντας την εικόνα στο πίσω μέρος ώστε να μπορούν να βλέπουν την απόσταση από το αυτοκίνητο που βρίσκεται πίσω.

Τέλος, το 1/4 των οδηγών νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια αν έχει δίπλα κάποιον να βοηθήσει κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 1/5 θεωρεί πως πρέπει να κάνει μεγαλύτερη πρακτική στον τομέα καθώς και να γίνει πιο γενναίο κατά τη διάρκεια των ελιγμών.

 

Οι 10 πιο δύσκολες οδηγικές κινήσεις για τους Βρετανούς:

1. Παράλληλο παρκάρισμα

2. Όπισθεν σε χώρο στάθμευσης

3. Όπισθεν με γωνία 

4. Στροφή εντός δρόμου (στροφή 3 σημείων) 

5. Οδήγηση σε χώρο στάθμευσης 

6. Όπισθεν σε ευθεία γραμμή

7. Παρκάρισμα δίπλα στο πεζοδρόμιο

8. Οδήγηση σε κυκλική διασταύρωση (roundabout)

9. Ακινητοποίηση εκτάκτου ανάγκης

10. Στάση στα δεξιά του δρόμου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Traction Control System (TCS)
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ασφαλείας, με την "έξυπνη" λειτουργία του να έχει αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πλειάδας συστημάτων, που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα τα οποία...(περισσότερα)

S5 Box