SAFETY FIRST

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο από το Ινστιτούτο Vias και δείχνει την άμεση σχέση που έχουν μεταξύ τους η εργασία από το σπίτι, γνωστή και ως τηλεργασία, με την οδική ασφάλεια. Τα αποτελέσματα αυτής, έδειξαν ότι αν η τηλεργασία διπλασιαστεί, ναι μεν θα αποφευχθεί μόλις το 4% των μετακινήσεων από και προς χώρους εργασίας, όμως θα υπάρξουν και 25 λιγότεροι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα. Σημειώνεται, πως στο Βέλγιο το 8% των εργαζόμενων απασχολείται μέσω τηλεργασίας, όμως το 33% από αυτούς εργάζεται σε περιβάλλον και εταιρείες που θα τους επέτρεπαν την εργασία από το σπίτι.

Τα αυτοκίνητα στο Βέλγιο είναι πολλά και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι Βέλγοι κάνουν κατά 6% περισσότερα χιλιόμετρα από τους Ολλανδούς και κατά 9% περισσότερα χιλιόμετρα από τους Γάλλους, αν και η χώρα τους είναι μικρότερη. Το 25% (ή αλλιώς το 1/4) των χιλιομέτρων, γίνονται σε διαδρομές από το σπίτι προς το χώρο εργασίας και αντίστροφα, με τα 66% των οδηγών να βρίσκονται στο δρόμο σε ώρες αιχμής, γεγονός που οδήγησε στον υπολογισμό πως αν τα δεδομένα δε διαφοροποιηθούν, η αυξημένη κίνηση θα οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας κατά 25%, έως το 2030.

Μια από τις πολλές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τροχαίων, είναι η ανάπτυξη της τηλεργασίας. Μέχρι στιγμής, μόνο το 18% των εταιρειών που έχουν πάνω από 100 υπαλλήλους προσφέρουν δυνατότητα τηλεργασίας, που αντιστοιχεί στο 8% των εργαζομένων στο Βέλγιο. Μέσω της τηλεργασίας, μειώνεται η κίνηση του 2% των διαδρομών στο Βέλγιο συνολικά και στην πρωτεύουσα της χώρας, τις Βρυξέλλες, κατά 4%. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 10 άτομα που εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν 5 λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, μόνο το 5% των εργαζόμενων από το σπίτι παίρνουν το αυτοκίνητο για άλλες διαδρομές που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες, ενώ δεν οδηγούν πάνω από 12 χιλιόμετρα ημερησίως.

Είναι προφανές πως όσο λιγότερα χιλιόμετρα διανύονται κάθε ημέρα, τόσο λιγότερα θα είναι και τα ατυχήματα, αφού τόσο το πλήθος των αυτοκινήτων στους δρόμους, όσο και τα ανθρώπινα λάθη που συνήθως οδηγούν στα τροχαία, θα μειώνονται. Όπως δείχνει η στατιστική λοιπόν, αν διπλασιαστούν οι εργαζόμενοι από το σπίτι και κατά συνέπεια, μειωθούν οι μετακινήσεις, θα συμβούν 220 λιγότερα τροχαία, ενώ οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, θα μειωθούν κατά 25. Αν μάλιστα, όπως αναφέρεται από το Vias, ο αριθμός των διαδρομών μειωθεί, εξαιτίας της τηλεργασίας κατά 20%, αριθμό των ταξιδιών κατά 20%, θα υπάρξουν 3200 ατυχήματα και 320 λιγότεροι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.

Αριθμοί που δε μπορούμε να αγνοήσουμε...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οδική ασφάλεια και κοινωνικές ανισότητες
Πρόσφατη διεθνής μελέτη δείχνει ότι σε χώρες με αυξημένο μέσο εισόδημα, όπως είναι οι Ευρωπαϊκές, τα άτομα που ζουν σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Χαμηλότερα όρια ταχύτητας = Λιγότερα τροχαία ατυχήματα
Οι στατιστικές έρευνες στο Βέλγιο, καθώς και στη Γαλλία, δείχνουν πως η στρατηγική μείωσης των ορίων ταχύτητας σε αστικές και αγροτικές περιοχές, επιφέρουν σταθερή μείωση στους θανάτους από τροχαία ατ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)

S5 Box