SAFETY FIRST

Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάνονται, έχοντας φτάσει στους 1,35 εκατομμύρια συνανθρώπους μας ετησίως.

Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντοτε με τα στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν πλέον την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 ετών στον πλανήτη.

Από το παγκόσμιο report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν προκύψει τα παρακάτω στατιστικά και συμπεράσματα:
• Κάθε 24 δευτερόλεπτα, ένας συνάνθρωπός μας χάνει τη ζωή του σε τροχαίο
• 8η αιτία θανάτων παγκοσμίως
• 54% των θυμάτων από τροχαία στον κόσμο είναι πεζοί, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες
• 26% των θυμάτων είναι πεζοί και ποδηλάτες, οι οποίοι φτάνουν το 44% στην Αφρική και το 36% στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εντάσσεται και η Ελλάδα
• 28% των θυμάτων από τροχαία είναι μοτοσικλετιστές
• Παρά την αύξηση στο συνολικό αριθμό θανάτων, έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των θανάτων αναλογικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες σε χώρες μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος, έχουν μετριάσει την κατάσταση.
• Στα σημεία που έχει προκύψει πρόοδος, αυτή οφείλεται κυρίως στην καλύτερη νομοθεσία αναφορικά για σημαντικές παραβάσεις (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οδήγηση χωρίς ζώνη, κράνος ή δίχως χρήση παιδικών καθισμάτων), στις καλύτερες υποδομές (ειδικές λωρίδες για μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζούς), στα καλύτερα επίπεδα ασφάλειας των αυτοκινήτων (προηγμένα τεχνολογικά συστήματα) και στη φροντίδα μετά το ατύχημα
• Τα μέτρα σε τομείς που προαναφέρθηκαν, έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων στις 48 χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, όμως καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν έχει επιδείξει μείωση στους θανάτους, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης αυτών των μέτρων
• Η πιθανότητα θανάτου από τροχαία ατύχημα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος παραμένει 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
• Τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων εμφανίζονται στην Αφρική (26,6 ανά 100.000 άνθρωποι) και τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (9,3 ανά 100.000 άνθρωποι)

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε: "Αυτοί οι θάνατοι είναι ένα απαράδεκτο νόμισμα για την πληρωμή της κινητικότητας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μη δράση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα με αποδεδειγμένες λύσεις. Αυτή η αναφορά είναι ένα κάλεσμα προς όλες τις κυβερνήσεις και τους συνεργάτες τους, ώστε να δράσουν ακόμη περισσότερο, εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα."

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)

S5 Box