SAFETY FIRST

Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του από τροχαίο ατύχημα στη Νορβηγία.

Σε παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως έχει αναχθεί η Νορβηγία και ειδικά η πρωτεύουσά της, Όσλο, μετά την δημοσίευση των πιο πρόσφατων στατιστικών δεδομένων από τροχαία ατυχήματα.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2019, στο Όσλο των 673.000 κατοίκων καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος από τροχαίο ατύχημα, με μοναδικό θύμα έναν ενήλικο οδηγό που έπεσε σε φράκτη. Αυτό, συνεπάγεται πως οι απώλειες δικυκλιστών, πεζών ή παιδιών έδειξαν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το παραπάνω προφανώς και συνιστά ρεκόρ για το Όσλο, με την αμέσως προηγούμενη κορυφαία επίδοση να έχει καταγραφεί το 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, 3 άνθρωποι. Την ίδια χρονιά, η Νορβηγία είχε τους λιγότερους θανάτους από τροχαία στην Ευρώπη, με 20 θύματα/εκατομμύριο πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία, κανένα παιδί (ηλικίας 16 ετών και κάτω) δεν έχασε τη ζωή του, ή τραυματίστηκε σοβαρά, σε ολόκληρη τη Νορβηγία.

Επειδή τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο, τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα δεν προέκυψαν συμπτωματικά. Από το 2002, η Νορβηγία έχει υιοθετήσει το εθνικό στρατηγικό “Vision Zero”, με τον προφανή στόχο του εκμηδενισμού των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Δύο βασικοί παράγοντες για αυτό, ήταν η αύξηση των αυτοκινήτων με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, καθώς και η περαιτέρω μείωση των ορίων ταχύτητας.

Σημαντική δουλειά έγινε και στο Όσλο, όπου δημιουργήθηκαν περιορισμοί στις ζώνες οδήγησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Αυτό έφερε πολύ καλή σύνδεση των λωρίδων για δίκυκλα, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της πόλης να μετακινούνται με δίτροχα και όχι τετράτροχα οχήματα. Ένα σημείο που αξίζει να εστιάσουμε, είναι η μεθοδικότητα που έχουν επιδείξει οι Νορβηγοί για δεκαετίες. Οι στατιστικές δείχνουν διαρκή μείωση των θανάτων από τροχαία στο Όσλο τα τελευταία 50 χρόνια. Ο μεγαλύτερος αριθμός είχε καταγραφεί το 1975, όταν έχασαν τη ζωή τους 41 άτομα και έκτοτε μειώνεται διαρκώς, με αποκορύφωμα το 2019.

Παρόλα αυτά, οι Νορβηγοί δεν εφησυχάζουν, αφού ο δρόμος της βελτίωσης είναι ακόμη μακρύς. Χαρακτηριστικά, στην υπόλοιπη χώρα καταγράφηκε αύξηση των θυμάτων από τροχαία, που έφτασαν στα 110 (από 108 σε σύγκριση με το 2018) άτομα. Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις στο Όσλο, ο Δεκέμβριος του 2019 υπήρξε κακός για τη Νορβηγία, καθώς σκοτώθηκαν σε τροχαία 14 άνθρωποι, έναντι 7 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)

S5 Box