SAFETY FIRST

Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα.

H μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων από 50 σε 30 χλμ./ώρα, στο πλαίσιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και χαμηλότερης εκπομπής ρύπων, γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο .

Στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας έγινε ένα βήμα παραπέρα, αφού τους τελευταίους μήνες το όριο ταχύτητας σε ορισμένα σημεία του κέντρου της πόλης, έχει μειωθεί περαιτέρω, στα 20 χλμ./ώρα.

Όπως έγινε γνωστό, το όριο ταχύτητας των 50 χλμ./ώρα δεν έχει καταργηθεί, ωστόσο σε παράπλευρους δρόμους του κέντρου, εμφανίστηκαν οι πρώτες πινακίδες με τον αριθμό 20.

Συνολικά, οι ιθύνοντες του συγκοινωνιακού τομέα της Φρανκφούρτης, θέλουν να μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε περιβάλλον φιλικό για πεζούς και ποδηλάτες, μειώνοντας όσο είναι εφικτό, την ύπαρξη και κίνηση αυτοκινήτων.

Μια ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η κατάργηση των δωρεάν θέσεων υπαίθριου parking παραπλεύρως των δρόμων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους γκαράζ.

Προφανώς, θέσεις στάθμευσης για ταξί, ΑμεΑ και οι ζώνες φόρτωσης-εκφόρτωσης προϊόντων, διατηρούνται.

Μπορεί το όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα να μην έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές, όμως είναι σαφές πως η τάση μείωσης της ταχύτητας κίνησης εντός πόλεων, αποτελεί κοινό τόπο σε διεθνές επίπεδο, με κοινό παρονομαστή τα 30 χλμ./ώρα ως ταχύτητα κίνησης εντός αστικού ιστού, είναι πια ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε επ’ αυτού, πως ένα αυτοκίνητο που κινείται με 30 χλμ./ώρα, χρειάζεται 13 μέτρα ακινητοποίησης, έναντι 27 σε περίπτωση κίνησης με 50 χλμ./ώρα.

Ακόμη, η πιθανότητα επιβίωσης πεζού σε περίπτωση σύγκρουσης με όχημα το οποίο κινείται με 30 χλμ./ώρα είναι 95%, ενώ και η ηχορύπανση μειώνεται στο μισό.

Με δεδομένο ότι η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε οπτικό ερέθισμα είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει πως ο μέσος οδηγός δε θα ακινητοποιήσει το όχημά του, αλλά θα έχει την πρώτη αντίδραση (π.χ. πέδησης έκτακτης ανάγκης) έχοντας διανύσει 5,5 μέτρα λιγότερα, δηλαδή το μήκος ενός μεγάλου οχήματος.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την μικρότερη απόσταση ακινητοποίησης κατά 15 μέτρα, λόγω χαμηλότερης ταχύτητας, ο ορισμός κίνησης στα 30 χλμ./ώρα, πολλώ δε μάλλον στα 20 χλμ./ώρα, μπορεί να προσφέρει επιπλέον 20-30 μέτρα αντίδρασης, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unslash - Moritz Spahn

Περισσότερα Safety First

Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Κουμπιά vs οθόνες αφής: Σημειώσατε 1
Η τοποθέτηση οθονών αφής στο εσωτερικό των αυτοκινήτων έγινε κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια, ωστόσο άρθρο-ρεπορτάζ σουηδικού περιοδικού δείχνει πως τα κλασικά κουμπιά, παραμένουν καλύτερη επιλογή ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)

S5 Box