SAFETY FIRST

Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης συνεχίζεται, οπότε η θέσπιση της κατάλληλης νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία, καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα που χρήζουν αποσαφήνισης.

Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί έναν τομέα της αυτοκίνησης που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια και θα μας απασχολεί στο εγγύς μέλλον, αν και εσχάτως φαίνεται πως η εφαρμογή της έχει επιβραδυνθεί.

Παράλληλα με την τεχνολογική εξέλιξη που προκύπτει όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η νομοθεσία που θα πλαισιώνει τη δυνατότητα κίνησης οχημάτων με συστήματα αυτονομίας.

Ένα τέτοιο σύστημα αφορά στην αυτόνομη αλλαγή λωρίδας, με βάση την οποία ο επεξεργαστής ενός οχήματος μπορεί, χρησιμοποιώντας δεδομένα από κάμερες και αισθητήρες, σε συνδυασμό με το cruise control, να λειτουργήσει δίχως υποβοήθηση από τον οδηγό.

Όμως, τα συγκεκριμένα συστήματα εντάσσονται στο επίπεδο 2 (Level 2) αυτόνομης κίνησης, γεγονός που σημαίνει πως σε περίπτωση ατυχήματος, ο οδηγός διατηρεί την ευθύνη έστω και αν δεν πραγματοποίησε ο ίδιος τον ελιγμό.

Η νέα νομοθεσία, που θα αφορά στην ευθύνη των οδηγών σε μια τέτοια περίπτωση, βρίσκεται υπό ψήφιση από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Economic Commission for Europe - UNECE), στην Γενεύη της Ελβετίας.

Η συζήτηση επ’ αυτού είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, κατόπιν πρότασης του οργανισμού AVERE, ο οποίος εκπροσωπεί και κατασκευαστές ηλεκτρικών όπως οι Tesla και NIO.

Σε αυτήν την πρόταση, αναφέρεται ο προτεινόμενος τρόπος αντίδρασης του συστήματος ενός αυτόνομου οχήματος, σε περίπτωση που αυτό βρεθεί από λάθος σε ποδηλατόδρομο.

Η αναφορά σε ποδηλατόδρομο, «φωτογραφίζει» δυνατότητα κίνησης σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, ενώ μέχρι στιγμής η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από αυτοκινητόδρομους, όπου ενέργειες αυτόνομης αλλαγής λωρίδας είναι πιο προβλέψιμες και θεωρητικά, περιλαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας.

Οχήματα με δυνατότητα αυτόνομης αλλαγής λωρίδας σύντομα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά της Ευρώπης (Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο) και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του ΟΗΕ, τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα απαιτούν ο οδηγός να έχει τα χέρια του στο τιμόνι ανά πάσα στιγμή.

Η αυτοκινητοβιομηχανία πιέζει στην UNECE για τη θέσπιση κανόνων που θα επιτρέπουν σε αυτά τα συστήματα να αποφασίζουν μόνα τους για την αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κατασκευαστών, ο οδηγός θα παρακολουθείται με κάμερα και θα λαμβάνει προειδοποίηση προκειμένου, σε περίπτωση κινδύνου, να διακόψει την αυτόνομη αλλαγή λωρίδας.

Πάντως, αυτή η πρόταση δε θεωρείται επαρκής λύση, αφού έρευνα του 2018 από την Volvo σε οδηγούς που επέβλεπαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, έδειξε πως στην πλειοψηφία τους εκείνοι δε διατηρούσαν την αυτοσυγκέντρωσή τους επαρκώς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις.

Κατά συνέπεια, η εξάρτηση του συστήματος από τον οδηγό για μια τέτοια σειρά ενεργειών, δε θεωρείται ακόμη επαρκώς ασφαλής.

Σαφώς, το ζήτημα της νομοθεσίας αναφορικά με τα αυτοματοποιημένα συστήματα κίνησης οχημάτων, είναι πολύ σημαντικό και αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν και δυσλειτουργίες οι οποίες θα απαιτούν ρύθμιση.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Mercedes-Benz

Περισσότερα Safety First

Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Μπολόνια: Θετικά αποτελέσματα από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα
Έναν χρόνο μετά από την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου ταχύτητας εντός πόλης στα 30 χλμ./ώρα στην Μπολόνια, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και ια πρώτη φορά στην ιστορία καταγραφή...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)

S5 Box