SAFETY FIRST

Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες.

Το ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους παγκοσμίως. Αυτό το φαινόμενο διερευνάται ευρέως σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την εύρεση λύσεων που θα μειώσουν τις συνέπειές του στο μέλλον. Στην έρευνά του, το TIRF εστίασε σε θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και σε κοινωνικές συνήθειες που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των δύο φύλων.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, έγκειται στη βιολογία. Οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους, οπότε μπορούν να απορροφήσουν λιγότερο αλκοόλ σε σύγκριση με τους άντρες, ενώ συνήθως έχουν και μικρότερη σωματική μάζα. Έχει υπολογιστεί λοιπόν ότι μπορούν να μεταβολίσουν περίπου το 1/4 του οινοπνεύματος, ενώ οι άντρες μπορούν να καταναλώσουν διπλάσια ποσότητα αλκοόλ με τα ίδια αποτελέσματα για τον οργανισμό. Οπότε, ο μόνος τρόπος να ισοσκελιστούν οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι η μη κατανάλωσή του, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο γυναικείος οργανισμός θα συμπεριφερθεί διαφορετικά από τον ανδρικό.

Μια συνηθισμένη προτροπή προς όσους θέλουν να βγουν, είναι να υπάρξει ένα άτομο από την παρέα το οποίο δε θα πιεί, ή εφόσον θέλουμε να πιούμε, να φροντίσουμε ώστε η επιστροφή στο σπίτι να γίνει με Μέσο Μαζικής Μεταφοράς ή ταξί. Οι συμβουλές αυτές είναι σωστές, όμως οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι που δυσκολεύουν την εκτέλεσή τους. Για μια γυναίκα που αποφασίζει να γυρίσει στο σπίτι της μετά από νυχτερινή έξοδο μόνη, χρησιμοποιώντας τη συγκοινωνία ή ένα ταξί, η επιλογή αυτή δε φαντάζει ιδιαίτερα ασφαλής. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούν κάποιον άνθρωπο που δε γνωρίζουν καλά ώστε να τις μεταφέρει με το δικό του αυτοκίνητο στο σπίτι, ενώ η χρήση ταξί ή ΜΜΜ, σημαίνει πως θα βρεθούν μόνες και εκτεθειμένες σε δημόσιο χώρο αργά το βράδυ, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ακόμη, οι γυναίκες έχουν εκφράσει το σκεπτικισμό τους για τη μετακίνηση προς απομονωμένες περιοχές, ειδικά κατά τις περιόδους του χειμώνα που η ημέρα είναι μικρότερη, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση για επαρχιακές περιοχές, όπου οι συγκοινωνίες δεν είναι πολύ αναπτυγμένες.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να αρνηθούν, όταν δέχονται πίεση από φίλους ή φίλες. Δηλαδή, αν μια γυναίκα έχει οριστεί ως ο οδηγός της παρέας που δε θα πιεί, εφόσον πιεστεί από την παρέα της να πιεί έστω λίγο, θα αρνηθεί πολύ δυσκολότερα σε σύγκριση με έναν άντρα. Σε αυτή την περίπτωση, το TRF αφενός καλεί τις γυναίκες να στηρίζουν η μία την άλλη, ώστε σε περιπτώσεις ομαδικής εξόδου να μην πιέζουν το άτομο που έχει οριστεί να μην πιεί. Αφετέρου, καλεί τις γυναίκες να μη φοβούνται να υπερασπιστούν την άρνησή τους, σε περίπτωση που ο οδηγός της παρέας αποφασίσει να παραβεί την αρχική του δέσμευση και να πιεί. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παραπάνω έρευνα έγινε σε συνεργασία με την Beer Canada, γεγονός που καταδεικνύει και τη λογική των εταιρειών κατανάλωσης ποτών σε χώρες όπως ο Καναδάς. 

Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση του Traffic Injury Research Foundation, πατήστε εδώ

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης - από 17 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους οι υποψήφιοι οδηγοί
Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Μεταφορά ποινών για οδικά παραπτώματα σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με νέα νομοθεσία που θα απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση ποινών για παραπτώματα οδηγών σε όλες τις χώρες της ...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)

S5 Box