SAFETY FIRST

Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.

 

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) και έδειξε επίσης ότι η χρήση ζώνης στα πίσω καθίσματα είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με τη χρήση ζώνης εμπρός. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 1.172 ενήλικες που ρωτήθηκαν το 2016, το 72% απάντησε πως φορά ζώνη στα πίσω καθίσματα, τη στιγμή που στα εμπρός καθίσματα η χρήση ζώνης φτάνει στο 91%. Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση που προκύπτει με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2015, όταν η χρήση ζώνης πίσω έφτανε το 75%, ενώ μπροστά ήταν 89%. Δηλαδή, όσοι επιβάτες κάθονται εμπρός έχουν αυξήσει το ποσοστό χρήσης ζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα πίσω καθίσματα, έχει μειωθεί. 

Όσον αφορά στην ηλικιακή τους διασπορά, τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών φορούν ζώνη πίσω κατά 73%, ενώ οι άνθρωποι ηλικίας 35-54 ετών χρησιμοποιούν τη ζώνη σε ποσοστό 66% και  οι ενήλικες ηλικίας άνω των 55 ετών φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, σε ποσοστό 76%. Ακόμη, οι γυναίκες χρησιμοποιούν την πίσω ζώνη περισσότερο από τους άντρες, τη στιγμή που όσοι είχαν τελειώσει κολέγιο ήταν πιο πιθανό να φορούν ζώνη από εκείνους που είχαν ολοκληρώσει εκπαίδευση χαμηλότερης βαθμίδας.Το ενδιαφέρον γεγονός της συγκεκριμένης έρευνας, είναι πως το ερώτημα τίθεται για τα εμπρός ή πίσω καθίσματα ξεχωριστά, καθώς μέχρι πρότινος οι έρευνες γίνονται με βάση τη χρήση ζώνης γενικά και όχι εξειδικευμένα, ανάλογα με το σημείο που κάθεται ο εκάστοτε επιβάτης.

Παράλληλα, 4 στους 5 από όσους ομολόγησαν πως δε φορούν ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα, δήλωσαν πως δεν το πράττουν κατά τη χρήση ταξί ή για μικρές αποστάσεις. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δείχνουν για ακόμη μια φορά πως το ευρύ κοινό θεωρεί πως η χρήση ζώνης είναι σαφώς πιο απαραίτητη εμπρός από ότι πίσω, άποψη που όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη, είναι λάθος, αφού σε περίπτωση ατυχήματος αυτή η απόφαση δε στοιχίζει μόνο στο ίδιο το άτομο που δε φορά ζώνη, αλλά και στους συνεπιβάτες του.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως η ζώνη ασφαλείας μπορεί να σώσει ζωές, περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στις Η.Π.Α., δεν ήταν δεμένοι. Κατά τη διάρκεια του 2015, έρευνα της National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) έδειξε πως χάρη στη χρήση της ζώνης σώθηκαν 13.941 ζωές, ενώ 2.800 θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν τα θύματα φορούσαν ζώνη ασφαλείας. Τέλος, όσον αφορά στους οδηγούς και συνοδηγούς, η χρήση ζώνης μειώνει κατά 60% την πιθανότητα θανατηφόρου τραυματισμού σε ένα pick-up, SUV ή φορτηγάκι και κατά 45% σε ένα αυτοκίνητο. 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Παράταση κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας έως 21 Νοεμβρίου
Την παράταση των κυκλοφοριακών μέτρων που ισχύουν στο κέντρο της για 3 μήνες Αθήνας λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)
Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)

S5 Box