SAFETY FIRST

Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν.

Τα ελαστικά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας, αφού αποτελούν το σημείο επαφής του εκάστοτε αυτοκινήτου με το οδόστρωμα.

Η χρήση τους είναι λογικό να προκαλεί φθορά, η διαχείρισή της οποίας μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη, καθώς και προβλέψιμη.

Πέραν της ακραίας περίπτωσης μια απρόσμενη ζημιά σε ένα ελαστικό, να καταστήσει απαραίτητη την αντικατάστασή του, σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη διαδικασία -και νωρίτερα η αλλαγή άξονα στα ελαστικά για ομοιόμορφη φθορά,-μπορεί να γίνει με προγραμματισμό.

Τα ελαστικά του κινητήριου άξονα (συνήθως εμπρός) παρουσιάζουν μεγαλύτερη φθορά, οπότε περίπου στα "μισά της ζωής" τους, ενδείκνυται η τοποθέτηση των πίσω ελαστικών στον εμπρός άξονα και τούμπαλιν.

Όσον αφορά στη φθορά του πέλματος ενός ελαστικού καθαυτή, εντάσσεται στις φυσιολογικές φθορές λόγω της χρήσης ενός αυτοκινήτου.

Βάσει κανονισμών, για να παραμένει σε επίπεδο ασφάλειας ένα ελαστικό, θα πρέπει η φθορά του πέλματος να μην ξεπερνά το όριο βάθους 1,6 χιλιοστών (δηλαδή να διατηρείται αυτό το βάθος στο πέλμα).

Παλαιότερα, ο έλεγχος του βάθους στο πέλμα γινόταν με ειδικό μετρητή, ή ακόμη και με νόμισμα του ενός ευρώ.

Σήμερα αυτό είναι πιο απλό, αφού τα κανάλια των σύγχρονων ελαστικών διαθέτουν μικρές τρισδιάστατες ράβδους, δηλαδή δείκτες φθοράς πέλματος (TWI), ύψους 1,6 χιλιοστών.

Εφόσον αυτοί οι δείκτες παραμένουν ενσωματωμένοι στο πλαίσιο, η φθορά του ελαστικού δεν είναι μεγάλη, όμως αν φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με το μπλοκ, η αντικατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα.

Όπως μας πληροφορεί η Pirelli, η αναζήτηση νέων ελαστικών, πάντα με βάση όσα προβλέπονται σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Μάλιστα, ενδείκνυται να μη γίνει πριν από περιόδους αιχμής, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, ενώ είναι σημαντικό όλες οι αξιολογήσεις (κωδικός ταχύτητας και δείκτης φορτίου) να ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε πρακτικά να βρεθεί το ιδανικό ελαστικό.

Βέβαια, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ελαστικών και την καλύτερη διαχείρισή τους, δεν αρκεί η παρακολούθηση των δεικτών φθοράς, όπως αυτός που προαναφέραμε.

Από την πλευρά των οδηγών, θα ήταν καλό να υπάρχει συχνός έλεγχος στην κατάσταση των ελαστικών, ώστε να διαπιστωθεί έγκαιρα μια μη κανονική φθορά, όπως αυτή που θα μπορούσε να προέλθει από ορισμό λανθασμένης πίεσης ή από χτύπημα σε ανωμαλία του δρόμου.

Σημαντική είναι η παρακολούθηση των πλευρικών τοιχωμάτων, όπου μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη φθορά, κοψίματα ή εξογκώματα, γνωστά και ως "καρούμπαλα".

Οι παραπάνω ενέργειες, επιτρέπουν στους οδηγούς αφενός να έχουν καλύτερη εικόνα των ελαστικών, προστατεύοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αφετέρου όμως, τα ελαστικά πέραν της ασφάλειας παίζουν σημαντικό ρόλο και στην οικονομία, αφού εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση και διαθέτουν την ενδεδειγμένη, ανάλογα με την περίσταση, πίεση, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη μειωμένων τιμών κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η σωστή παρακολούθηση και διαχείριση της φθοράς τους, αποτελεί πολύ σημαντικές διαδικασίες της χρήσης των ελαστικών ενός αυτοκινήτου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Pirelli

Περισσότερα Safety First

ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)

S5 Box