SAFETY FIRST

Ελληνική έρευνα δείχνει πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Η υιοθέτηση του ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές, αποτελεί μια διαδεδομένη τάση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.
Τα στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η ενέργεια προκαλεί αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησαν για λογαριασμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι Γιώργος Γιάννης και Εύα Μιχελαράκη, καταλήγει στο συμπέρασμα πως αύξηση της κίνησης λόγω μείωσης του ορίου ταχύτητας, δεν υφίσταται.

Η έρευνα των δύο Ελλήνων είχε ως βάση τη λειτουργία του μέτρου σε 40 πόλεις ανά την Ευρώπη, όπου το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, για παράδειγμα στην Ελβετία, το μειωμένο όριο ταχύτητας έχει επιτρέψει στο οδικό δίκτυο να δεχθεί αποτελεσματικά περισσότερα οχήματα, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου διαδρομής ανά όχημα.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν δείξει πως μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10 χλμ./ώρα, μπορεί να προκαλέσει μείωση της ηχορύπανσης κατά 40%.

Ακόμη, μακροπρόθεσμα η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα αναμένεται να βοηθήσει και σε οικονομικό επίπεδο. Αν και αρχικά αυτό δεν ισχύει, καθώς απαιτούνται επιπλέον πόροι για τοποθέτηση νέων σημάτων κυκλοφορίας, όμως η μείωση των ατυχημάτων θα επιφέρει ανάλογη μείωση του κόστους σε επίπεδο δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, στην Ουαλία που ήταν η πρώτη χώρα η οποία υιοθέτησε σε κάθε πόλη το εν λόγω όριο, παρατηρήθηκε μείωση 20% στις ζημιές που είχαν τα αυτοκίνητα.

Το όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει υιοθετηθεί σε πόλεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.α.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
12.749 παραβάσεις σε ένα τριήμερο
Η νέα χρονιά δεν φαίνεται να διαφοροποιεί τις άσχημες συνήθειες των συμπολιτών μας, αναφορικά με τις παραβάσεις που αυτοί διαπράττουν στους ελληνικούς δρόμους. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Euro NCAP (European New Car Assessment Programme)
Πρόκειται για τον πιο γνωστό και αναγνωρισμένο οργανισμό διενέργειας crash test, από τον οποίο εξάγονται αποτελέσματα για εταιρείες και αυτοκίνητα στην Ευρώπη. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Τα βασικά σημεία στο πλαίσιο κυρώσεων του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
O νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση – Διαβάστε ποιοι είναι οι βασικοί άξονές του όσον αφορά στον τομέα των παραβιάσεων. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)

S5 Box