SAFETY FIRST


Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυκλοφοριακό σύστημα της πρωτεύουσας του Βελγίου, έχουν ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Πριν από λίγο καιρό, η πόλη της Βρυξελλών γνώρισε μια αλλαγή σε ένα από τα πιο κεντρικά της σημεία, το επονομαζόμενο «Πεντάγωνο». Στόχος της αλλαγής, ήταν η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, προκειμένου να δοθεί χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες.
Αν και αρχικά το σχέδιο δέχθηκε επικρίσεις, καθώς θεωρήθηκε πως θα προκαλέσει αύξηση της κίνησης, τα πρώτα στατιστικά δεδομένα δικαιώνουν τους εμπνευστές του.

Η αλλαγή αυτή, που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Καλή Κίνηση», επέφερε μείωση της κίνησης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης κατά 20%, ενώ παράλληλα οδήγησε σε αύξηση της κίνησης ποδηλατών.

Στο συγκεκριμένο σημείο των Βρυξελλών, οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί κατά 20% (251 το 2023 έναντι 316 το 2021).

Επιπλέον, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην βελγική εφημερίδα Bruzz ο Αντιδήμαρχος της πόλης με ευθύνη για τον τομέα της κινητικότητας, Bart Dhondt, αυτές οι αλλαγές έχουν επιφέρει και μείωση των επιπέδων θορύβου, ενός παράγοντα για τον οποίο τονίζει πως «έχουμε υποτιμήσει την επίδρασή του στην δημόσια υγεία».

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, παρά την απαγόρευση κίνησης σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία, ο σχεδιασμός που υπήρξε ήταν επαρκής ώστε ο αριθμός των αυτοκινήτων και ο χρόνος κίνησης στο σημείο, έχει παραμείνει σταθερός.

Τέλος, ένα σημαντικό επιχείρημα όσων είχαν αντίρρηση, ήταν πως αυτή η κίνηση θα επέφερε μείωση στην εμπορική δραστηριότητα, κάτι που επίσης δε συνέβη, αφού αυτή αυξήθηκε το 2023 στα 1,2 δις ευρώ, έναντι 1,1 δις ευρώ το 2022.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στοχευμένες αλλαγές που έχουν ως βάση τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας μπορεί να επιφέρουν διαφοροποιήσεις σε αρκετούς ακόμη τομείς, ειδικά όταν γίνονται εντός αστικού ιστού.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εφόσον οι αλλαγές αυτές γίνουν με σχέδιο και κατόπιν εκτεταμένης μελέτης, οι πιθανότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων ή περαστικών, είναι σαφώς αυξημένες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Azyumardi Suntana

Περισσότερα Safety First

Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στη Θεσσαλονίκη
Η Coral Shell Licensee και η Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης» διοργανώνουν από κοινού ένα δωρεάν σεμινάριο οδικής συμπεριφοράς με ομιλητή τον Κωνσταντίνο «Ιαβέρη» Μαρκουΐζο, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)

S5 Box