SAFETY FIRST

Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή που το εν λόγω σύστημα μπορεί να απαντηθεί και ως "Electronic Stability Program" (ESP).

Στόχος του είναι η υποβοήθηση των οδηγών για την αποφυγή ατυχημάτων, αφού ανιχνεύει την απώλεια πρόσφυσης και βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας του αυτοκινήτου, συνεισφέροντας στην διατήρηση του ελέγχου σε περίπτωση ακούσιας υπερστροφής (πλαγιολίσθησης). Σε τέτοια περίπτωση, το ESC ενεργοποιείται χάρη στην χρήση προηγμένης τεχνολογίας, που αναγνωρίζει ηλεκτρονικά την απώλεια ελέγχου και χρησιμοποιεί τα φρένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το αυτοκίνητο να παραμείνει στην πορεία που επιδιώκει να ακολουθήσει ο οδηγός. Είναι ένας συνδυασμός του ABS και του Traction Control και χρησιμοποιείται με αυτή τη μορφή από το 1995, όταν και εισήχθη από τις Mercedes, BMW και Toyota στα Mercedes-Benz S600 Coupe, BMW E38 και Toyota Crown αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού Αμερικανικού Ινστιτούτου " Insurance Institute for Highway Safety" (IIHS), η χρήση του ESC μπορεί να αποσοβήσει έως και το 1/3 των ατυχημάτων που συμβαίνουν στους Αμερικάνικους δρόμους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμη και αν σχετική έρευνα για τη χώρα μας δεν υπάρχει, το ESC είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των οδηγών, αρκεί να θυμούνται πάντοτε πως μπορεί να βοηθήσει στιγμιαία μεν, όταν το λάθος είναι μικρό, αλλά δε μπορεί φυσικά να γλιτώσει το ατύχημα, στην περίπτωση που η πλαγιολίσθηση συμβαίνει εξαιτίας απώλειας ελέγχου του οχήματος, επειδή για παράδειγμα, εισήλθε σε μια στροφή με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα από όσα έπρεπε.

Κοινώς, συστήματα όπως το ESC είναι σίγουρα βοηθητικά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον οδηγό και αυτό, πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε όταν οδηγούμε!

 

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Αυτόνομη αλλαγή λωρίδας: Οι οδηγοί είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος
Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης συνεχίζεται, οπότε η θέσπιση της κατάλληλης νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία, καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα που χρήζουν αποσαφήνισης. ...(περισσότερα)
Οικολογική οδήγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Η μείωση της κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, των ρύπων που εκλύονται προς το περιβάλλον, αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα για τους οδηγούς, σήμερα. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της τελευταίας πλήρους εβδομάδας του Ιουλίου
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τροχαίων παραβάσεων που σημειώθηκαν στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 23-29 Ιουλίου – Διαβάστε την «κατάταξη» ανά είδος και ανά περιο...(περισσότερα)
Χαμηλότερα όρια ταχύτητας = Λιγότερα τροχαία ατυχήματα
Οι στατιστικές έρευνες στο Βέλγιο, καθώς και στη Γαλλία, δείχνουν πως η στρατηγική μείωσης των ορίων ταχύτητας σε αστικές και αγροτικές περιοχές, επιφέρουν σταθερή μείωση στους θανάτους από τροχαία ατ...(περισσότερα)

S5 Box