SAFETY FIRST

Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Όπως αναφέρει ο μεγαλύτερος Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας στις Η.Π.Α. που τελεί υπό την Αιγίδα του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), από το 1998 έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία περισσότερα από 800 παιδιά, το 54% των οποίων έχει μείνει ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Μπορεί από μία πρώτη ματιά ο αριθμός να μην είναι τρομακτικός, όμως με μια δεύτερη σκέψη είναι, καθώς πρόκειται για θανάτους πολύ μικρών παιδιών που οφείλονται καθαρά σε ακούσια, μεν, αμέλεια δε, των γονέων ή κηδεμόνων τους. 

Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να δράσουν με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να αποφύγουν τη θερμοπληξία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της NHTSA, σχεδόν το 75% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από αυτή την αιτία, από το 1998 έως σήμερα, είχε ηλικία μικρότερη των 2 ετών. Επίσης, οι ημέρες κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από θερμοπληξία είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή, δηλαδή οι καταληκτικές ημέρες της εβδομάδας, όταν προφανώς η πνευματική κούραση για τους εργαζόμενους, είναι μεγαλύτερη.

Σε αυτό το πλαίσιο η NHTSA δημοσίευσε κάποια tips με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το οποίο μπορεί να μην έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως δεν παύει να χρίζει αντιμετώπισης. Σε αυτά εντάσσεται ο έλεγχος ρουτίνας στα πίσω καθίσματα πριν την απομάκρυνση από το αυτοκίνητο, αφού άλλωστε η θερμοκρασία εντός των αυτοκινήτων, μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία φλερτάρει με τους 15 βαθμούς Κελσίου, εντός ενός αυτοκινήτου που είναι σταματημένο για αρκετή ώρα στον ήλιο, μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη, συνίσταται η διατήρηση των κλειδιών του αυτοκινήτου, να γίνεται σε σημεία που τα παιδιά δε μπορούν να φτάσουν ή δε γνωρίζουν καν, αφού 3 στους 10 θανάτους συμβαίνει όταν παιδιά έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο αυτοκίνητο χωρίς να το αντιληφθεί ο γονέας. Βέβαια, το πιο βασικό θέμα είναι να μην αφήνουμε ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο, ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία στο σώμα μικρών παιδιών, μπορεί να ανέβει 3 με 5 φορές ταχύτερα, από ότι στο σώμα ενηλίκων. 

Εδώ και αρκετά χρόνια, η NHTSA πραγματοποιεί στις Η.Π.Α. εκστρατείες ενημέρωσης για το θέμα, αφού το φαινόμενο, κουρασμένοι ή αφηρημένοι γονείς να αφήσουν ένα μικρό παιδί κλειδωμένο για αρκετή ώρα σε ένα αυτοκίνητο, με ολέθριες συνέπειες, είναι αρκετά συνηθισμένο. Η συγκεκριμένη εκστρατεία δείχνει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας ένας τόσο οργανωμένος θεσμός, που προσπαθεί να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, ακόμη και από εκ πρώτης όψεως αυτό φαντάζει υπερβολικό.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Ιανουάριος-Ιούλιος 2024: Αύξηση παραβάσεων σε σύγκριση με το 2023
Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στους ελληνικούς δρόμους κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, παρουσιάζουν αισθητή αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)

S5 Box