SAFETY FIRST

Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά.

Όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά της Τροχαίας αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα το 2018. Αν και σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζεται μείωση, το ποσοστό της δεν είναι αρκετό ώστε να θεωρείται επιτυχία.

Η καταγραφή των αιτίων για τα 655 θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2018, είναι διαφωτιστική. Η μάχη για την "κορυφή" αυτής της άσχημης λίστας, δόθηκε ανάμεσα στην απόσπαση προσοχής και σε ατυχήματα που σχετίζονται με πεζούς. Στην πρώτη περίπτωση είχαμε 56 θανατηφόρα ατυχήματα (9% των συνολικών θανατηφόρων) ενώ στη δεύτερη, είχαμε 55 (8% των συνολικών θανατηφόρων).

Από εκεί και έπειτα, 32 θανατηφόρα (5%) αφορούν σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, ενώ 24 (4%) σε παραβίαση προτεραιότητας. Τα 23 θανατηφόρα (3%) οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα και τα 11 σε παραβίαση κόκκινου φαναριού (2%). Σε 9 περιπτώσεις (1%) είχαμε αντικανονικό προσπέρασμα, ενώ όπως πάντα τα "λοιπά αίτια" -που αφορούν σε πλειάδα λαθών οδικής συμπεριφοράς όπως οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ,- πρωταγωνιστούν έχοντας συγκεντρώσει το 68% (445 θανατηφόρα).

Σε σύγκριση με το 2017, υπάρχει σαφής μείωση περιστατικών της υπερβολικής ταχύτητας, με τα θανατηφόρα από αυτή την αιτία είναι 23, έναντι 60. Τα θανατηφόρα που σχετίζονται με πεζούς παρουσιάζουν επίσης μείωση (55 έναντι 80), ενώ η απόσπαση προσοχής παρουσιάζει μείωση μικρότερης έκτασης (56 έναντι 69). Υπενθυμίζουμε, πως το 2018 καταγράφηκαν 24 θανατηφόρα ατυχήματα λιγότερα από το 2017 (655 έναντι 679).

Όσον αφορά στα είδη θανατηφόρων, 224 από τα 655 αφορούν σε σύγκρουση. Στα 192 υπήρχε εκτροπή, δηλαδή έξοδος από το δρόμο. Τα 155 αφορούν σε ατύχημα με πεζό, ενώ σε 62 περιπτώσεις είχαμε πρόσκρουση.

Τέλος, 22 θανατηφόρα ατυχήματα συνέβησαν μετά από ανατροπή, δηλαδή τουμπάρισμα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (www.astynomia.gr)

SafetyFirst Accidents2018 Thanatifora

Περισσότερα Safety First

Κοινή γραμμή των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα πρόσφατα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσον αφορά στις συλλογικές ενέργειες που απαιτούνται για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας σ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Αττική: Έρχονται κάμερες παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
Η Περιφέρεια Αττικής θα τοποθετήσει 388 κάμερες για παρακολούθηση των παραβιάσεων σε ερυθρούς σηματοδότες – Διαβάστε σε ποιες λεωφόρους θα γίνει αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box