SAFETY FIRST

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης.

Η αλλαγή αυτή είναι άμεση, καθώς τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου. Τα νέα αυτοκίνητα που χαρακτηρίζονται ως “εξηλεκτρισμένα” αυξάνονται. Εξηλεκτρισμένα ονομάζονται τα οχήματα που κινούνται είτε αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια, είτε είναι υβριδικά. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των υβριδικών, συνδυάζουν ηλεκτροκινητήρα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων, που προκύπτει από την έλλειψη (ηλεκτρικά) ή μη λειτουργία του κινητήρα εσωτερικής καύσης (υβριδικά), είναι πως δεν κάνουν θόρυβο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κινδύνους κατά την κίνηση, όπου άλλοι χρήστες των δρόμων ή πεζοί έχουν συνηθίσει να ακούν θόρυβο ενός αυτοκινήτου που πλησιάζει.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου, προβλέπει πως κάθε τετράτροχο όχημα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης πρέπει να διαθέτει “Acoustic Vehicle Alert System” (AVAS). Μέσω αυτού το όχημα εκπέμπει θόρυβο, ειδοποιώντας έτσι τους άλλους χρήστες του δρόμου για την άφιξή του. Το AVAS θα ενεργοποιείται με ταχύτητες έως 20 χλμ./ώρα στην Ευρώπη, ενώ στις Η.Π.Α. που υφίσταται ήδη, το αντίστοιχο όριο είναι 30 χλμ./ώρα. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπέμπει τουλάχιστον 56dB ήχου, που αντιστοιχεί στον ήχο που εκπέμπει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή ένα μηχάνημα καταστροφής χαρτιού.

Ακόμη, ο ήχος του AVAS θα πρέπει να είναι συνεχόμενος και να καταδεικνύει την κινητική κατάσταση του οχήματος. Δηλαδή, η ένταση του ήχου θα πρέπει να μεταβάλλεται, ανάλογα με το πώς κινείται το αυτοκίνητο. Αν για παράδειγμα ο οδηγός επιταχύνει, ο ήχος θα αυξάνεται και αν φρενάρει μειώνοντας ταχύτητα, να μειώνεται. Άλλωστε, έτσι ακούγονται και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορεί να αναπτύξει το δικό της σύστημα σύνθεσης ήχου, ώστε να του δώσει τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί. Για παράδειγμα, μπορεί ο θόρυβος να είναι ίδιος με εκείνον του οχήματος στην έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας έτσι ίδια αίσθηση στους πεζούς, όπως αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου έβγαζε κανονικό ήχο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ιανουάριος: 15 νεκροί σε 381 τροχαία ατυχήματα στην Αττική
Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ορκίστηκε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος «Ιαβέρης» Μαρκουΐζος ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)

S5 Box