SAFETY FIRST

Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα.

Τα τελευταία χρόνια, πράγματι παρατηρείται μια άνοδος στη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως από επιβάτες των εμπρός και όχι των πίσω, καθισμάτων. Πολλοί ενήλικοι επιβάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θεωρούν πως η χρήση ζώνης στο πίσω κάθισμα, δεν είναι απαραίτητη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις, θανάσιμο λάθος. Προφανώς, κάθε επιβάτης διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο όταν βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία κάθεται. Οι δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα των ανθρώπων σε περίπτωση σύγκρουσης είναι τέτοιες, που κανένα σώμα δε μπορεί να κρατηθεί στη θέση του.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ένας επιβάτης που δε φορά ζώνης ασφαλείας, διατρέχει σαφώς περισσότερο κίνδυνο από έναν επιβάτη που φοράει. Παράλληλα όμως, αποτελεί ο ίδιος κίνδυνο για τους, δεμένους και μη, συνεπιβάτες του. Σε περίπτωση σύγκρουσης, το σώμα του θα χτυπά με μεγάλη δύναμη σε κάθε σημείο του αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιβάτες ενός οχήματος έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, από συνεπιβάτη τους που δε φορούσε ζώνη.

Η στατιστική δείχνει πως οι οδηγοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο, αν ο επιβάτης που κάθεται πίσω τους δε φορά ζώνη.

Στο παρακάτω video για να καταλάβετε του λόγου το αληθές. Οι κούκλες του crash test που κάθονται δεξιά φορούν ζώνη, ενώ οι αντίστοιχες στα αριστερά όχι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

 

Περισσότερα Safety First

0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)

S5 Box