SAFETY FIRST

Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα.

Τα τελευταία χρόνια, πράγματι παρατηρείται μια άνοδος στη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως από επιβάτες των εμπρός και όχι των πίσω, καθισμάτων. Πολλοί ενήλικοι επιβάτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, θεωρούν πως η χρήση ζώνης στο πίσω κάθισμα, δεν είναι απαραίτητη.

Αυτό είναι ένα μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις, θανάσιμο λάθος. Προφανώς, κάθε επιβάτης διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο όταν βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία κάθεται. Οι δυνάμεις που ασκούνται στα σώματα των ανθρώπων σε περίπτωση σύγκρουσης είναι τέτοιες, που κανένα σώμα δε μπορεί να κρατηθεί στη θέση του.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ένας επιβάτης που δε φορά ζώνης ασφαλείας, διατρέχει σαφώς περισσότερο κίνδυνο από έναν επιβάτη που φοράει. Παράλληλα όμως, αποτελεί ο ίδιος κίνδυνο για τους, δεμένους και μη, συνεπιβάτες του. Σε περίπτωση σύγκρουσης, το σώμα του θα χτυπά με μεγάλη δύναμη σε κάθε σημείο του αυτοκινήτου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιβάτες ενός οχήματος έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, από συνεπιβάτη τους που δε φορούσε ζώνη.

Η στατιστική δείχνει πως οι οδηγοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο, αν ο επιβάτης που κάθεται πίσω τους δε φορά ζώνη.

Στο παρακάτω video για να καταλάβετε του λόγου το αληθές. Οι κούκλες του crash test που κάθονται δεξιά φορούν ζώνη, ενώ οι αντίστοιχες στα αριστερά όχι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

 

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)

S5 Box