SAFETY FIRST

Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντήρηση του οχήματός μας όσο αυτό είναι ακίνητο.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Μια από αυτές αφορά στις μετακινήσεις, οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με ότι έχουμε συνηθίσει. Το αυτοκίνητό μας μένει σταθμευμένο για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε χρειάζεται και ορισμένες επιπλέον ενέργειες, σε επίπεδο συντήρησης.

Ένα βασικό σκέλος αφορά στην προστασία του αμαξώματος. Καθώς το αυτοκίνητο μένει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό να σκονιστεί ή να αποκτήσει κουτσουλιές και άλλων ειδών ρύπους. Σε αυτό το πλαίσιο, συνίσταται η επιλογή σημείου στάθμευσης που να μην έχει κοντά δέντρα ή κολώνες, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, προτείνεται η συχνή παρακολούθηση του οχήματος και εφόσον υπάρχουν λεκέδες, ο άμεσος καθαρισμός τους, αφού αν "στεγνώσουν" μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αμάξωμα. Ιδανικό θα ήταν, όσοι από εσάς μπορείτε, να πλένετε το αυτοκίνητο έστω μόνο με νερό, μια φορά την εβδομάδα. Βέβαια, οι πιθανότητες το αυτοκίνητο να μην επηρεαστεί από παράγοντες του περιβάλλοντος, αυξάνονται κατακόρυφα εφόσον διαθέτετε στεγασμένο χώρο στάθμευσης.

Ένα επιπλέον σημαντικό θέμα αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας. Όσο τα αυτοκίνητα μένουν σταθμευμένα, η μπαταρία αποφορτίζεται, καθώς ο κινητήρας δε βρίσκεται σε λειτουργία. Συνίσταται, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να βάζετε εμπρός το αυτοκίνητο, ώστε να βεβαιωθείτε για την καλή κατάσταση της μπαταρίας, διατηρώντας για περίπου 10 λεπτά σε λειτουργία τον κινητήρα. Αν σκοπεύετε να διατηρήσετε ακίνητο το όχημα για πολύ καιρό, θα ήταν χρήσιμο οι πόλοι της μπαταρίας να αποσυνδεθούν.

Ακόμη, σημαντική είναι και η διατήρηση των ελαστικών σε καλή κατάσταση. Με την ακινησία, η πίεση των ελαστικών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ορίζουμε την πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής και στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγράφεται με ειδική σήμανση στην πόρτα του οδηγού. Σε περίπτωση που διαθέτετε δικό σας πιεσόμετρο, θα ήταν χρήσιμο να μετράτε τακτικά την πίεση των ελαστικών, ειδάλλως αυτό μπορεί να γίνει σε ένα πρατήριο καυσίμων, εφόσον κατευθυνθείτε εκεί για ανεφοδιασμό.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν, ώστε τα αυτοκίνητα να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, αφού ο εκάστοτε ιδιοκτήτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις συνθήκες συντήρησης του οχήματός του.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Η Γαλλία θα περιορίσει την ακτίνα λειτουργίας των Smart Phones...
Η Γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως σκοπεύει να εισαγάγει μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις εφαρμογές Infotainment των αυτοκινήτων, από το να παρέχουν στους οδηγούς πληροφορίες όπω...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Ιανουάριος-Ιούλιος 2024: Αύξηση παραβάσεων σε σύγκριση με το 2023
Οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στους ελληνικούς δρόμους κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, παρουσιάζουν αισθητή αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)

S5 Box