SAFETY FIRST

Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους.

Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, εξήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την Οδική Ασφάλεια, η οποία θα έχει ως βάση το σχετικό, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σε ρυθμούς «Vision Zero», μιας προσέγγισης βάσει της οποίας, στόχος είναι να μην υπάρχουν θύματα από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους ως το 2050.

Παράλληλα, ο στόχος της μείωσης των θανάτων κατά το ήμισυ έως το 2030, παραμένει στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια, για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, αφού τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι με το μέρος μας.

SF AlexopoulouChristina

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ορισμένα εξ αυτών, τα οποία αν και δυσάρεστα, παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα επιβατικά οχήματα ηλικίας άνω των 20 ετών παρουσιάζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε σύγκριση με τα νεότερα επιβατικά οχήματα.

Οι άνδρες οδηγοί παρουσιάζουν 4,6 φορές υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητες από τις γυναίκες οδηγούς.

Το χαμηλότερο ποσοστό οχημάτων που κινούνται εντός των ορίων ταχύτητας, συναντάται εντός αστικού ιστού.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα απόσπασης προσοχής. Εντός πόλης, αυτό παρατηρείται κατά 8,3%, ενώ σε επαρχιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομους, μειώνεται σε 5,9 και 6,9% αντίστοιχα.

Οι πίσω επιβάτες χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας σε ποσοστό 55,8%, ενώ οδηγός και συνοδηγός σε ποσοστό 65%.

Το ποσοστό χρήσης ζώνης ασφαλείας εμπρός (65%) και πίσω(55,8%)  στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση   (92% και 75% αντίστοιχα).

Η χρήση κράνους  από οδηγούς μοτοσικλετών στη χώρα μας είναι 80,3%, ποσοστό που μειώνεται όταν πρόκειται για άλλους επιβάτες (65,5%).

Και σε αυτήν την περίπτωση, το ποσοστό χρήσης κράνους είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (96,9% και 94,7% αντίστοιχα).

Πέραν των προαναφερθέντων, η κ. Αλεξοπούλου εξήγγειλε μια σειρά από δράσεις, όπως:

Αυτοματοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων (πλήρης και απρόσκοπτη ψηφιακή σύνδεση με gov.gr)

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (χαμηλά πρόστιμα – συχνοί έλεγχοι, υπότροποι)

Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας (Προϋπολογισμός, Παρατηρητήριο, Επικοινωνία)

Εντατικοποίηση και παρακολούθηση αστυνόμευσης

Επεμβάσεις στις Πόλεις (30 χλμ./ώρα όριο ταχύτητας, ΣΒΑΚ και ασφάλεια)

Βελτιώσεις στο Υπεραστικό Δίκτυο (Συντήρηση, μέτρα χαμηλού κόστους)

Συστηματική Παρακολούθηση Δράσεων και Επιδόσεων (Λογοδοσία)

Τέλος, σύμφωνα με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων και την αξιολόγηση των επιδόσεων οδικής ασφάλειας με βάση τα παρακάτω:

Παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων οδικής ασφάλειας, όπως ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο (προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα, κτλ.).

Παρακολούθηση της επίδοσης της οδικής ασφάλειας ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Ορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων για τη μείωση των παθόντων σε οδικά ατυχήματα.

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων οδικής ασφάλειας συγκρίνοντας τις επιδόσεις οδικής ασφάλειας πριν και μετά την εφαρμογή τους.

IaverisKonstantinos01

Ο Κωνσταντίνος (Ιαβέρης) Μαρκουίζος, σχολίασε σχετικά: «Είναι αρχή μας να βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας. Είναι σημαντικό, ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας να υποστηριχθεί καταλλήλως και να έχει την απαιτούμενη διάρκεια, προκειμένου τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Markus Spiske – Unsplash, Χριστίνα Αλεξοπούλου Social Media

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος: Οι παραβάσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο στην Αττική
Η Τροχαία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν στην Αττική, κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)

S5 Box