SAFETY FIRST

Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι.

Το Ίδρυμα Vinci Autoroutes έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, έπειτα από την καθιερωμένη ετήσια έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-31 Μαρτίου 2022, σε 12.400 οδηγούς ηλικίας άνω των 16 ετών από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 1.000 Έλληνες.

Σχετικά με τις κύριες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων, οι οδηγοί είχαν δικαίωμα δύο απαντήσεων.

Ως βασικότερη αιτία θεωρήθηκε η έλλειψη προσοχής (51%), ενώ από 47% έλαβαν η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, με την υπνηλία να ακολουθεί έχοντας 7%.

Οι Έλληνες οδηγοί θεωρούν ως κύρια αιτία την κίνηση με υπερβολική ταχύτητα (61%) και δευτερευόντως την έλλειψη προσοχής (53%), την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών (41%), ενώ η υπνηλία λαμβάνει μόλις το 4%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όσων οδηγών απάντησαν.

Έχοντας κληθεί να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως οδηγό, οι Έλληνες ανέφεραν τουλάχιστον ένα θετικά φορτισμένο επίθετο σε ποσοστό 96%, ενώ μόλις το 12% είπε κάτι αρνητικό.

Αντίθετα, οι συμπατριώτες μας είχαν μακράν την πρωτιά (91%) στην αναφορά τουλάχιστον ενός αρνητικού χαρακτηρισμού για την οδήγηση των υπόλοιπων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 79%.

Ταυτόχρονα, βρεθήκαμε "στον πάτο" της αναφοράς τουλάχιστον ενός θετικού επιθέτου (20%) για τους υπόλοιπους οδηγούς, φανερά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν είναι τα χειρότερα στοιχεία που -ευτυχώς-παραδέχονται πως διαθέτουν οι Έλληνες οδηγοί.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ανάρμοστων (2,4/5) και επικίνδυνων συμπεριφορών (9,9/24) ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,9/5 και 8,3/24 περιπτώσεις αντίστοιχα.

Ακόμη, βρισκόμαστε στην κορυφή της "κατάταξης" όσον αφορά στο βρίσιμο άλλων οδηγών και στην υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο όχημα ενός οδηγού που μας εκνευρίζει.

SF VinciAutoroutesLogo

Ταυτόχρονα, μοιραζόμαστε το ψηλότερο σκαλί του "βάθρου" με τους επίσης θερμόαιμους Ισπανούς, στο άκαιρο κορνάρισμα προς οδηγούς που μας εκνευρίζουν, ενώ είμαστε τρίτοι στην προσπέραση από δεξιά σε αυτοκινητόδρομο και στον "τσαμπουκά", δηλαδή να κατέβουμε από το όχημά μας ώστε να τσακωθούμε με άλλον οδηγό.

Πιο αναλυτικά, οι Έλληνες βρίζουν άλλους οδηγούς σε ποσοστό 67% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 52%), κορνάρουν άκαιρα σε ποσοστό 63% (50% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και ακολουθούν υπερβολικά μικρή απόσταση από προπορευόμενο οδηγό που τους εκνευρίζει σε ποσοστό 50% (31% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

Στην προσπέραση από δεξιά παραμένουμε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 34% (40%), ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε περιπτώσεις που ένας οδηγός κατεβαίνει από το όχημά του για να "εξηγηθεί" με άλλον οδηγό (24% έναντι 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Οι Έλληνες βρίσκονται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στην απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση, ενώ διατηρούμε πολλές ακόμη άσχημες πρωτιές.

Συγκεκριμένα, το 77% (66% ο μέσος όρος) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί και το 83% (μέσος όρος 75%) χρησιμοποιεί άλλες λειτουργίες του κινητού του κατά την οδήγηση.

Το 50% των Ελλήνων (μέσος όρος Ευρώπης 32%) παραδέχεται πως τηλεφωνεί ενώ οδηγεί, έστω φορώντας ακουστικά και το 41% (μέσος όρος Ευρώπης 25%) χωρίς καν να χρησιμοποιεί βοηθητικά αξεσουάρ.

Το 71% (52% στην Ευρώπη) κινείται στη μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητοδρόμου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι κενή, το 48% (22% στην Ευρώπη) οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας και το 37% (20% στην Ευρώπη) κινείται σε λεωφορειόδρομους.
Εκτός από τις παραπάνω πολύ κακές συνήθειες, που ξεπερνάμε κάθε άλλον Ευρωπαίο, διατηρούμε τη θλιβερή πρωτιά της κίνησης κατά 37% (14%) στη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).

Επιπλέον, οι Έλληνες παραδέχονται πως οδηγούν σε ποσοστό 43% (31% ο μέσος όρος) ενώ είναι πολύ κουρασμένοι.

Δυστυχώς, παρόλο που οι στατιστικές δείχνουν πως τα τροχαία ατυχήματα έχουν παρουσιάσει σχετική μείωση, η συμπεριφορά μας πίσω από το τιμόνι παραμένει πολύ κακή, γεγονός που πιστοποιείται

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Dan Gold

Περισσότερα Safety First

Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Ενέργειες για μείωση του ορίου οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Οργανώσεις ιατρικής και Οδικής Ασφάλειας στην Αγγλία, έχουν ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να μειωθεί το κατώτατο επιτρεπτό όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ στη χώρα. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)

S5 Box