SAFETY FIRST

Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός.

Έχετε αισθανθεί να χάνετε την αυτοσυγκέντρωσή σας εξαιτίας όσων ακούτε στο ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης;

Σύμφωνα με έρευνα του IAM Roadsmart, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό με ειδίκευση στην Οδική Ασφάλεια, στην Μεγάλη Βρετανία, οι οδηγοί στη χώρα παραδέχονται στην πλειοψηφία τους πως αυτό συμβαίνει, ιδιαίτερα όταν ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός,

Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 (69%) των 1.004 ανθρώπων που ερωτήθηκαν, θεωρούν πως η δυνατή μουσική μπορεί να αποτελέσει παράγοντα απώλειας αυτοσυγκέντρωσης κατά την οδήγηση.

Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντικό, καθώς τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Τμήματος Μεταφορών (Department for Transport) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως η απώλεια συγκέντρωσης είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους παράγοντες ατυχημάτων.

Ενδεικτικά, από τα 16.333 τροχαία ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, τα 3.700 (σχεδόν το 1/4) αφορούσαν σε απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού, από αιτία που βρισκόταν εντός του οχήματος.

Ακόμη δύο ενδιαφέροντα στοιχεία από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, είναι πως το 36% θεωρεί ότι η μουσική στο αυτοκίνητο επηρεάζει την ταχύτητα οδήγησής τους, ενώ το 62% δηλώνει πως κλείνει τον ήχο του ραδιοφώνου, σε περιπτώσεις άγχους ή σύγχυσης.

Το πρώτο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η υπερβολική ταχύτητα παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και μόνο το 2021, υπήρξε ο λόγος συμβάντων που επέφεραν 22.130 θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς στους Βρετανικούς δρόμους.

Παρά τα προαναφερθέντα στοιχεία, οι Βρετανοί δήλωσαν σε ποσοστό 89% πως ακούνε μουσική όταν οδηγούν, γεγονός που, όπως επισημαίνεται από το IAM Roadsmart, σημαίνει ότι αρκετοί οδηγοί έχουν απώλεια συγκέντρωσης πίσω από το τιμόνι.

«Η απόσπαση της προσοχής των οδηγών και η υπερβολική ταχύτητα είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις οδικές συγκρούσεις και τους θανάτους», δήλωσε ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας της IAM RoadSmart . «Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα τραγικά γεγονότα, η έρευνά μας έριξε φως σε έναν ίσως λιγότερο προφανή λόγο για τον οποίο οι οδηγοί μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους ή να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Hilal Kh

Περισσότερα Safety First

Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Ισπανία: Σχέδια μείωσης του επιτρεπτού ορίου οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Οι Ισπανοί αναμένεται να περιορίσουν την μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, στα 0,2 mg ανά λίτρο. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)

S5 Box