SAFETY FIRST

Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα.

Εκτός από τις Βρυξέλλες, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως Ελσίνκι (Φινλανδία), Όσλο (Νορβηγία), Μόναχο (Γερμανία), Παρίσι (Γαλλία), Μπιλμπάο (Ισπανία), Τορόντο (Καναδάς) τα τελευταία χρόνια.

Απώτερος σκοπός είναι αφενός η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των εκπομπών ρύπων και αφετέρου, οι συγκεκριμένες πόλεις να καταστούν πιο φιλικές για πεζούς και ποδηλάτες.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τις Βρυξέλλες, δείχνουν πως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, με τα περιθώρια βελτίωσης να παραμένουν μεγάλα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το Brussels Mobility, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2021 και 2020 μειώθηκαν κατά περισσότερο του 50% (5 από 11), ενώ αντίστοιχα οι τραυματισμοί έπεσαν από τους 121 στους 100.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση του ορίου ταχύτητας, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στους χρόνους των διαδρομών που πραγματοποιούνται εντός πόλης, ενώ ταυτόχρονα οι παραβιάσεις των ορίων μειώθηκαν κατά 2,4%, σε σύγκριση με το 2020.Ταυτόχρονα,

η παραπάνω ενέργεια επέφερε μείωση και στα επίπεδα θορύβου εντός του αστικού ιστού, η οποία σε μερικά σημεία της πόλης έφτασε έως και τα 4,8 dB.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σχετικά με τις Βρυξέλλες γνωστοποιήθηκε πως η χρήση ποδηλάτου στην πρωτεύουσα του Βελγίου αυξήθηκε κατά 20%, ποσοστό που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν σκεφτούμε ότι το 2020 είχε υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία (64%) σε σύγκριση με το 2019.

Αν και τα αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά μείωσης του ορίου ταχύτητας ήταν σαφώς ενθαρρυντικά οι Βέλγοι δεν επαναπαύονται, με την επικεφαλής του τομέα κινητικότητας στις Βρυξέλλες, Elke Van den Brandt, να δηλώνει πως "αντικειμενικός σκοπός παραμένουν οι μηδενικοί θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στις Βρυξέλλες".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Remco Marien

Περισσότερα Safety First

Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κριτική στην πολιτική περί Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να υπάρξει επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί έως ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Οι καλύτερες και χειρότερες πόλεις για οδήγηση στον κόσμο - Η θέση της Αθήνας
Μεγάλη έρευνα ανέδειξε τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες πόλεις για τους οδηγούς παγκοσμίως, με την Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 90ή θέση της κατάταξης, έχοντας ωστόσο και μια πρωτιά... ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Το παράλληλο παρκάρισμα είναι ο δυσκολότερος ελιγμός
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)

S5 Box