SAFETY FIRST

Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης επιβάλλει την περαιτέρω βελτίωση των οδικών υποδομών, αφού μελέτες στις ΗΠΑ έχει δείξει πως οι προστατευτικές μπαριέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα, αυξημένου βάρους, ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία την τελευταία δεκαετία, ήταν λογικό να μην αφήσουν ανεπηρέαστη την Οδική Ασφάλεια.

Πέραν των οχημάτων, ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του επιπέδου ασφάλειας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, είναι οι οδικές υποδομές που εξελίσσονται σε αναλογία με την τεχνολογία της αυτοκίνησης.

Η διαρκής αύξηση πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κατά συνέπεια, της κίνησής τους στους δρόμους, έχει δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για τις υποδομές, σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας.

Πρόσφατη ανάλυση του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με στατιστικά δεδομένα από δοκιμές πρόσκρουσης (crash tests), έθεσε εν αμφιβόλω τη δυνατότητα που έχουν οι προστατευτικές μπαριέρες στο πλάι των δρόμων, να συγκρατήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο βασικός λόγος, είναι ότι η προσθήκη μπαταριών αυξάνει το βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά 20-50% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οχήματα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Επιπλέον, η τοποθέτηση των μπαταριών οδηγεί σε αλλαγή κέντρου βάρους, το οποίο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκεται πιο χαμηλά. Τα δύο παραπάνω στοιχεία, διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα σε επίπεδο δυναμικής και κινητικής ενέργειας των οχημάτων, με αποτέλεσμα την άσκηση πολύ μεγαλύτερων φυσικών δυνάμεων.

Οι προστατευτικές μπαριέρες που υπάρχουν στους περισσότερους δρόμους έχουν κατασκευαστεί, με βάση τις μετρήσεις οι οποίες γίνονταν σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μικρότερες διαστάσεις σε σύγκριση με τα αυξημένου ύψους SUV ή Pick-up, τα οποία κατέχουν στις ΗΠΑ σχεδόν το 50% των πωλήσεων.

Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτό πως οι μπαριέρες δε θα «αποδώσουν» αντίστοιχα, όταν χρειαστεί να συγκρατήσουν ένα νέο, συνήθως σχήματος SUV και σίγουρα αυξημένου βάρους, ηλεκτρικό όχημα.

Οι φωνές ανησυχίας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί το αυξημένο βάρος των ηλεκτρικών οχημάτων σε επίπεδο ασφάλειας, είχαν εμφανιστεί και πέρυσι. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ είχε τοποθετηθεί με σκεπτικισμό, για τις επιπτώσεις που θα έχει στους επιβάτες ενός ελαφρύτερου οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης, πιθανή σύγκρουση με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πάντως, η παραπάνω άποψη έγκειται καθαρά σε όρους φυσικής και αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο οχημάτων, καθώς τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέχουν στους επιβάτες τους, πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας, γεγονός που πιστοποιείται και από τα crash tests του Ευρωπαϊκού ADAC.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα που αφορά στις μπαριέρες, το βασικό επιχείρημα των σκεπτικιστών είναι πως αυτές δε θα καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα βαρύ ηλεκτρικό όχημα σε περίπτωση εξόδου από το δρόμο.

Αυτό πιθανώς να έχει ολέθρια αποτελέσματα, αφού συνήθως οι προστατευτικές μπαριέρες χρησιμοποιούνται σε σημεία όπου υπάρχει γκρεμός, γέφυρες ή διαβάσεις από νερό.

Πέραν των προαναφερθέντων, ακόμη ένας προβληματισμός σχετικά με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων, έγκειται στη συνολική φθορά που αυτά θα προκαλέσουν, λόγω αυξημένου βάρους, μεγέθους και ισχύος, στις υποδομές.

Εκτός από τις μπαριέρες, οι οποίες πρακτικά πρέπει να επανασχεδιαστούν και επανατοποθετηθούν με βάση τα νέα δεδομένα, σημαντικό πρόβλημα θα προκληθεί και στους δρόμους ή τα γκαράζ, λόγω της μεγαλύτερης φθοράς του οδοστρώματος.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, είναι προφανές πως ένα σημαντικό ζήτημα θα αφορά και την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται την αναδιαμόρφωση και μετέπειτα συντήρηση, των οδικών υποδομών, κάτι που πάντως κρίνεται απαραίτητο κυρίως, για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Michael Fousert

Περισσότερα Safety First

Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Με 237 χλμ./ώρα πήγαινε ο Reyes τη στιγμή του μοιραίου ατυχήματος
Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)

S5 Box